Відкривач та викривач (До 85-ї річниці від дня народження Володимира Білінського)

Відомий письменник-історик Володимир Броніславович Білінський народився 18 травня 1936 р. на залізничній станції Дунаївці, що за 22 км від Хмельницького. Він розпочав свою літературну творчість ще у шкільні роки під керівництвом талановитого учителя і письменника А. Коляновського. Перші його твори були гумористичного спрямування. З ними знайомився і добре оцінював класик сатиричної прози Остап Вишня. Однак через певні обставини стати журналістом, як мріялося у юності, Володимиру не судилося. Отже, після закінчення у 1959 р. Дніпропетровського інституту залізничного транспорту він став інженером-будівельником і протягом 40 років будував мости у Казахстані. Там він зріс від майстра до заступника міністра, отримав 2 ордени Трудового Червоного Прапора та ряд медалей, але ніколи не полишав своїх мрій щодо письменницької справи. Десятиліттями він скрупульозно збирав матеріали щодо історії Київської Русі в архівах та бібліотеках Києва, Софії, Алма-Ати, Ташкента, Ленінграду та Москви. І після того як у 1999 р. він нарешті повернувся на Батьківщину, то видав серію чудових книг: «Страна Моксель» (2002 р.), «Открытие Великороссии» (2004 р.), «Страна Моксель, или открытие Великороссии» у трьох книгах (2006 р.), «Країна Моксель, або Московія» у трьох книгах (2008 р.), «Москва ординська» (2011 р.), «Москва ординська. Книга друга» (2012 р.), «Україна-Русь» – «Споконвічна земля. Книга перша.» (2013 р.), «Україна-Русь» – «Князі Галицькі-Острозькі. Книга друга» (2015 р.), «Україна-Русь» – «Українська звитяга. Книга третя» (2016 р.).

Головна цінність згаданих книг полягає в тому, що у них він дуже послідовно і переконливо доказав, що справжньою спадкоємицею Київської Русі є лише Україна і ні в якому разі не Росія. В. Білінський доходить висновку, що достовірний хід історії досить добре захований російськими імперсько-шовіністичними поневолювачами України і віднайти його можна лише відкинувши московські «доважки брехні» та їхні міфи. Він аргументовано доказує, що російська цивілізація має фіно-угорське коріння і офіціозна версія «триєдиного» російського, українського та білоруського народів, яка і досі використовується у державній ідеології сучасної Росії, немає ніяких підстав. Крім того, він наголошує, що оскільки росіяни протягом віків були підданцями золотоординців, то саме це стало основою для формування підступної і кровожерливої політики Росії на протязі багатьох віків і аж до нинішніх часів.

Феноменально, але у своїй книзі «Країна Моксель, або Московія» автор досить пророче заявляє: «Росія і нині проповідує свої геополітичні інтереси. Ще не відмито бруд і кров від великої бійні в Афганістані, а вже пролилася кров у Чечні (було вбито 100 тис. людей). Про це важко говорити – ми стоїмо на порозі нової експансії»!

Можливо, вже тоді В. Білінський передбачав, що нову експансію Росія розпочне саме проти України. І захоплять «щирі російські брати» наш Крим та Донбас, і покинуть рідні домівки мільйони людей, і проллються ріки сліз та крові десятків тисяч безневинних українців, яких вони так «люблять»…

У 2011 р. Держкомтелерадіо України нагородило В. Б. Білінського державною премією ім. І. Франка за видану книгу «Країна Моксель, або Московія».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Слід зазначити, що неординарні історичні висновки та відкриття В. Б. Білінського стали своєрідною інтелектуальною «бомбою» не лише для РФ, але й для окремих українських вчених, які на протягом десятиліть продовжують сповідувати радянські підходи щодо вивчення історії Київської Русі.

Так, колишній директор Інституту археології НАН України, академік П. П. Толочко навіть звертався у 2011 р. до тодішнього Президента України В. Ф. Януковича з відкритим листом, щоб скасувати необмірковане, на його думку, рішення щодо присудження В. Б. Білінському згаданої вище державної премії.

В той же час у працях відомого історика, археографа, члена-кореспондента Національної академії наук України Ярослава Дашкевича та ряду інших українських вчених практично повністю підтверджуються висновки, які зробив у своїх книгах В. Білінський. Зокрема, Я. Дашкевич зазначає, що «у романі-дослідженні В. Білінського «Країна Моксель або Московія» повідомляються факти, взяті з історичних джерел (переважно російських), що свідчать про докорінне перекручення історії Російської імперії, направлене на створення історичної міфології про те, що Московія і Київська Русь мають спільні історичні корені, що Московія має «спадкові права» на Київську Русь». Тому не випадково, що книги В. Б. Білінського не лише розійшлися по багатьох країнах (США, Канада, Австралія, Аргентина тощо), де є потужна українська діаспора, але й стали справжніми бестселерами в Україні, посібниками для багатьох українських учителів-істориків. На книгах В. Б. Білінського виховуються нові покоління українських патріотів.

 

Михайло Мусієнко,

заступник голови Хмельницького земляцтва у місті Києві

 

“Українська літературна газета”, ч. 10 (302), 21.05.2021

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.