Велич Марії Заньковецької у дослідженні В.Корнійчука

 
 
Галина СТЕПАНЧЕНКО,
заслужений діяч мистецтв України
 
Марія Заньковецька. Світова велич генія національного» – з обкладинки цього фоліанту дивиться прекрасна українська актриса, з виразними очима та натхненним виразом обличчя (портрет роботи Михайла Дерегуса). Перше бажання, яке у мене виникло, розпочати читати цю книгу одразу ж, відклавши всі справи.
З творчістю, книжками Володимира Корнійчука я знайома давно. Вони завжди викликали у мене захоплення тим особливим поєднанням пошуку науковця з талантом письменника, своєрідного поета. В усіх роботах Володимира Корнійчука завжди відчувається не тільки достовірність наукового, документального факту, але ж і особлива, тільки йому притаманна «закоханість» у ту постать, про яку він веде розповідь.
Книга про Марію Заньковецьку, яка побачила світ у 2015 році у видавництві «Криниця», є результатом багаторічної праці та пошукової роботи Володимира Корнійчука. Автор ніби підсумовує все, що він написав про геніальну актрису. Сама перша частина книги «Ave, Маria! або Психологічні особливості акторської творчості Марії Заньковецької» є дуже важливим і в свій час новаторським дослідженням театрознавця. Нагадаємо, що це була тема його дипломної роботи. Психологія акторської творчості – така робота одразу привернула увагу до молодого дослідника.Хоча на той час її не надрукували, а тому праця побачила світ тільки у 2004 році.Читаємо зараз і входимо у чарівний світ творення своїх ролей Марією Заньковецькою. Позитивні відгуки, які отримав про цю важливу роботу Володимир Корнійчук, наводяться у першому та другому розділах книги. Позитивною рисою цих рецензій є те, що вони підкреслюють важливість дослідження автора, в якому велич Марії Заньковецької як зірки театрального мистецтва європейського масштабу доказово простежується автором на великому матеріалі.
Не менш важливою у цій фундаментальній роботі є друга частина: «Марія Заньковецька у спогадах сучасників». Влучні характеристики, теплі слова П. Саксаганського, М. Садовського, І. Мар’яненка, Б. Романицького, І. Козловського, Г. Юри, – доповнюється віршами-присвятами Панаса Мирного, Павла Тичини, Олександра Олеся, Максима Рильського, Івана Драча. Володимир Корнійчук максимально дібрав ці спогади і вони – як прекрасні квіти у вінку слави Марії Заньковецької.
Осібне місце у цьому дослідженні займає третя частина – епістолярій.Читач має змогу переглянути статті, документи, листування – заглянути у ті таїни особистого життя Марії Заньковецької, які складали непросте творче буття видатної актриси, талановитої і вродливої жінки. У публікаціях Н. Бабанської (директора музею М. Заньковецької в Києві), перед читачем розкриваються цікаві нові сторінки життя непересічної особистості, якою була Марія Заньковецька.
Володимир Корнійчуку четвертій частині: «Нові архівні розвідки, знахідки та матеріали про життя і творчість Марії Заньковецької» зібрав та видав досі невідомі архівні матеріали, роботи над унікальним зібранням таких відомих театрознавців, як Р. Пилипчук, В. Гайдабура. Цікавинкою розділу є стаття Г. Побережної про особистий гороскоп актриси.
Все в цій мистецтвознавчій масштабній праці зроблено Володимиром Корнійчуком з великою любов’ю до українського театру та його справжньої зірки – Марії Заньковецької. Прикрашає книгу багатий блок фотоілюстрацій. Величезна робота автора та видавництва «Криниця» має прекрасний результат.
Книга Володимир Корнійчука – справжня жива пам’ять про велич Марії Заньковецької, талановитої представниці української театральної культури у світовому культурному просторі.

№17 (179) 2 вересня 2016

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал