Василь Піддубняк. Театр чи кіно? Від Бердянська до Мухос…анська

Люди підходять до афішної тумби, встановленій на гамірній зупинці пасажирського транспорту. Протирають очі – не вірять: «Це якась фантасмагорія! Хіба до такого міг уже скотитися наш театр?..»

«Наш» – це Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша, один із найбільших (очевидно, за розміром приміщення) театрів Південної України.

Театр, який спектаклі за п’єсами українського Шекспіра Куліша майже не ставить, в чому заслуга довголітнього генерального директора цього храму Мельпомени, колишнього активіста обласної філії Партії регіонів, нещодавно премійований званням народного артиста України (!) Олександр Книга.

Народний артист України, котрий поки що не зіграв на сцені жодної, бодай навіть епізодичної ролі, яка б підтвердила підмосткові спроможності маестро.

Маестро Книга більше прославився іншим – вправністю «робити гроші», а ще – тонким професійним нюхом задовольняти інтереси місцевої театральної публіки – від справді талановитих спектаклів до різносортних «полуничок».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

І означені «полунички» як місцевого «виробництва», так і привізні. Одну із тих привізних і афішує тумба на базарній херсонській зупинці: «Випадковий секс на межі фолу. ГАСТРОЛЬНА ВИСТАВА. 16 серпня 19:00 120 – 350 грн. Купити квиток».

Доставив цей товар з-за сусіднього «поребрика»  такий собі «Современный театр», котрий в Росії позиціонує себе як «Московський независимый».

Від чого незалежний – невідомо. Може й від моралі. Але хто зараз на ту мораль звертає увагу?.. Може Мінкульт України? Сумніваюсь…

Так от. До приїзду в Херсон поки що маловідомі в Україні російські лицедії встигли на початку серпня показати насельникам далекосхідного Хабаровська «Бордель с видом на луну», яку поставив режисер Дмітрій Рачковський. Той самий, що написав п’єсу і поставив ще один мандрівний спектакль, головна ідея якого закладена у заголовку: «Мужики не танцуют стриптиз».

У місті на Дніпрі «незалежні і «современні» гастролери, зірвавши оплески і куш у театрально-курортному Бердянську, вирішили ощасливити читача новою творчою знахідкою – «Случайным сексом на грани фола» тривалістю дві з половиною години.

Навіть у розрахунку на дві дії така «випадковість» – явний фізіологічний перебір, хоча й озвучений відбірною російською мовою!

Можливо саме з цих чи може з інших міркувань на театральній афіші чорним по білому намальовано: «16 серпня. 19.00. Драмтеатр».

Позаяк у Херсоні драмтеатр один, та ще й один із найбільших театрів Південної України, то місцеві прихильники «полунички» знають, до якого храму Мельпомени слід поспішати. Поспішати, аби встигнути на «ексцентричну комедійну виставу» авторства ще одного московського Дмітрія – Астрахана.

Про Астрахана навіть у театральному Херсоні відомо мало.

Із Вікіпедії довідуємось, що Дмітрій Хананович – «радянський і російський режисер театру і кіно, продюсер, телеведучий і кіноактор. Заслужений діяч мистецтв РФ (2009). Член громадської ради Російського єврейського конгресу».

Про конгрес у тій же Вікіпедії сказано, що його місія – «розвивати і зміцнювати єврейське життя в Росії, а за необхідності захищати єврейське населення Росії».

У Херсоні, на щастя, на даний момент в цій місії особливої необхідності нема. Як і потреби силами зарубіжних гастролерів піднімати планку народжуваності не інакше як через борделі з габітусом на Місяць чи через секс на грані фолу.

…Не встигли херсонську театральну афішу горобці як слід розгледіти, не встиг генеральний директор – художній керівник обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, народний (!) артист України Олександр Книга чемно і низько відкланятися гастролерам і проконтролювати виручку, як гостей і слід простиг.

Простиг, як виявилося, не назовсім. «Современный театр» вигулькнув уже в стольному граді, а град у нас один!

Як гласить об’ява, «20 серпня 2021 року у Будинку архітектора відбудеться пікантна комедія «Випадковий секс на межі фолу» в Києві! Подружнє життя буває довгим. Настільки довгим, що подружжя починає забувати, як вони кохали колись. І кожен новий день стає схожим на наступний, а з павутиння взаємних образ просто неможливо виплутатись. Але це не означає, що почуття втрачені назавжди. Їх можна повернути, і наші герої йдуть по цьому шляху крізь низку смішних та драматичних пригод на очах у глядачів вистави. Ми будемо вболівати і переживати разом. Адже ці ситуації знайомі кожному, хто хоч раз в житті наважувався на довгі стосунки. Бо дуже хочеться, щоб  у них все було добре. Так і буде…»

Чи й справді «так і буде»?

От про це хотілося б дізнатися безпосередньо від Міністерства культури та інформаційної політики України, яке, як відомо, є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

…А поки що «Випадковий секс на межі фолу» на швидких російських колесах, мандруючи просторами України, безборонно і щасливо реалізує свою театральну і мовну культурно-просвітницьку місію.

І скрізь – «ЗЕлене»!

 

“Українська літературна газета”, ч. 17 (309), 27.08.2021

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.