В США розсекречений протокол зустрічі Клінтона, Єльцина і Кравчука з рішенням про відмову України від ядерної зброї

Архів національної безпеки при Університеті Джорджа Вашингтона опублікував 11 документів, пов’язаних із першим візитом 42-го президента США Білла Клінтона в Росію і його зустрічами з тодішнім президентом РФ Борисом Єльциним і одній – спільній з президентом України Леонідом Кравчуком.

Саміт Росія-США відбувся з 12 по 15 січня 1994 року. Саме тоді Москва, Вашингтон і Київ оголосили про домовленість щодо виведення ядерної зброї з України.

Нагадаємо, в квітні минулого року, через 30 років Клінтон заявив: “Відчуваю особисту провину, що змусив Україну відмовитися від ядерної зброї”.

Архів національної безпеки в цьому пакеті опублікував і короткий протокол про офіційну зустріч Клінтона, Єльцина і Кравчука, на якій керівники країн оголосили про тристоронній договір про виведення радянського ядерного арсеналу з української території. ІншеТВ переклало цей документ.

Президент Єльцин: Шановні колеги, ми повинні покласти край одній з останніх проблем холодної війни. Цією угодою ми закріпимо глобальний режим нерозповсюдження, дамо імпульс радикальним скороченням і усунемо останній бар’єр на шляху до роззброєння. Наш підпис на документах має юридичну, політичну і моральну силу. Кожен з нас пише листа своїм колегам, формуючи пакет документів з Тристоронньою заявою та Додатком. Листи є частиною цього пакету. Вони представляють баланс інтересів для національної безпеки всіх сторін. Кожна з нас йшла на компроміси і не поступалася принциповими позиціями. Ми даємо Україні можливість почати на практиці реалізовувати незалежність, зберігаючи при цьому політику денуклеаризації. Її ядерна зброя має бути виведена протягом 28 з половиною місяців, починаючи з 14 січня, для її подальшого демонтажу – мінімум 200 одиниць протягом перших 10 місяців. Це дуже важливий початок процесу. Росія і США нададуть повні гарантії безпеки, на знак дружби і добросусідства – надійно закріпивши їх. Росія надасть справедливу компенсацію за стратегічну ядерну зброю і проведе переговори щодо узгодження суми компенсації за високозбагачений уран (ВОУ) в тактичній ядерній зброї, яка була вивезена з України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Це має бути зроблено у спосіб, що відповідає Ялтинським угодам. Ми зробимо все необхідне для збереження екологічної безпеки і врахуємо витрати Росії на зберігання і транспортування зброї. Сполучені Штати також нададуть суттєву допомогу. І Сполучені Штати, і Росія матимуть можливість приступити до ратифікації і виконання Договору СНО-2. Ми вже готові розпочати обговорення подальших скорочень зі Сполученими Штатами і подальших заходів з посилення стратегічної стабільності, таких як ініціатива з детаргетування, про яку ми оголосимо сьогодні.

Я хотів би підкреслити конструктивну роль Білла Клінтона в розробці і створенні формули для досягнення згоди. Я також вітаю готовність Сполучених Штатів працювати з Білоруссю і Казахстаном, а також з Україною над мирним використанням ядерних матеріалів. [Єльцин надає слово Президенту; Президент звертається до Президента Кравчука].

Президент Кравчук: Я впевнений, що ми сьогодні підпишемо документи, тому що вони готові до підписання, чи не так? Ми зробили величезний крок у ліквідації ядерної зброї. Наші угоди роблять це можливим. Вони є ознакою взаємного розуміння проблем України і доброї волі працювати над ними. Ми ще раз підтверджуємо, що альтернативи ядерному роззброєнню немає. Ми підемо стабільним шляхом. Ми будемо робити все можливе, щоб тристоронній процес працював. Зі свого боку, держава Україна буде чітко дотримуватися домовленостей. Ми впевнені, що так і буде. Я дякую Сполученим Штатам і Росії за розуміння проблем України і за готовність допомогти нам.

Єльцин: Білл?

Президент Клінтон: Дуже дякую. Я хочу похвалити вас обох за вашу мудрість і бачення. Я дуже радий, що мав можливість бути особисто залученим. Я буду продовжувати брати особисту участь. Ми повинні працювати до кінця, щоб виконати наші зобов’язання. Я радий чути, що ви обидва говорите, що відчуваєте те ж саме. Я вірю, що ця угода робить світ безпечнішим, а кожну з наших країн – більш захищеною. Мені особливо приємно бачити розвиток прогресу у відносинах між Україною та Росією. Як говорили мені і президент Єльцин, і президент Кравчук, Росія зацікавлена в тому, щоб Україна була стабільною і сильною, а Україна зацікавлена в тому, щоб Росія була стабільною. Обидві країни мають великий потенціал, який вони можуть запропонувати. Сполучені Штати братимуть активну участь у розвитку партнерства між нами.

Я хотів би закінчити, звернувши вашу увагу на цю краватку, яку друг подарував мені на Різдво. Він сказав, що це гарний символ мого президентства. На ній написано “carpe diem” – лови момент. І ви зробили саме це. Я переконаний, що в часи змін виживають ті, хто ловить момент. Ми всі сказали достатньо. Думаю, нам треба йти підписувати угоди. (Президенте Єльцин: Дякую, але спочатку ми повинні обмінятися листами. Як я розумію, я передаю цього листа Президенту Клінтону і чекаю листа від Леоніда Макаровича.) [Всі листи з відгуками.] Президенту Єльцину: Я задоволений. Перейдемо до сусідньої зали для підписання.

inshe.tv