У криголама Трампа немає ані гальм, ані заднього ходу

Юрій ФЕЛЬШТИНСЬКИЙ
російсько-американський історик, публіцист

США вступають у чергову конституційну кризу, у яку загнав їх президент Дональд Трамп, написав у статті для видання gordonua.com американсько-російський історик Юрій Фельштинський. Він розмірковує про те, що спровокувало захоплення Капітолія у Вашингтоні, яку роль відіграв у цьому Трамп, чи відповідатиме він за свої дії, а також про те, які виклики у зв’язку із цим постануть перед наступним президентом США Джо Байденом.
Подивімося, що сталося останніми днями в Америці, та підіб’ємо деякі попередні підсумки.

Джо Байден, затверджений Конгресом США як обраний президент, незважаючи на організовані Дональдом Трампом заворушення і захоплення Капітолія повсталими, увійде в Білий дім 21 січня 2021 року.

У штаті Джорджія перемогло двоє демократичних кандидатів у Сенат. Це означає, що в новому Сенаті в демократів буде більшість голосів, як, утім, і в Конгресі. В американській історії виникне досить рідкісна ситуація, коли Білий дім, Сенат і Конгрес контролюватимуть демократи. І це виняткова заслуга Трампа.

Трамп став найуспішнішим проєктом російських спецслужб після приведення до влади в Росії 2000 року полковника ФСБ Володимира Путіна
Події, які відбувалися біля Капітолія 6 січня 2021 року, трагічні і не мають прецедентів в американській історії. 1812 року британські війська атакували американську столицю, але це було іноземне нашестя, перший і останній раз, коли захоплювали Капітолій.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Зараз важко говорити про те, чи є атака неофашистів на будівлю Конгресу і Сенату кінцем або початком проблем, що очікують на американську демократію. Одночасно із захопленням Капітолія у столиці протягом останніх днів було здійснено спроби аналогічних виступів у якихось інших містах Америки. Тож події у Вашингтоні стали хоч і найяскравішою ілюстрацією фашизму, що піднімається у країні, але далеко не єдиним ізольованим випадком.

Я вивчаю Трампа вже більше ніж чотири роки і звертав увагу на те, що його приведення у Білий дім стало можливим завдяки безпрецедентному втручанню Росії в американську президентську кампанію 2016 року. Тоді Кремль надавав підтримку Трампу за кількома напрямами, зокрема через фінансову допомогу і пропагандистське (піарне) прикриття.

Трамп став найуспішнішим проєктом російських спецслужб після приведення до влади в Росії 2000 року полковника ФСБ Володимира Путіна.

За чотири роки при владі Трамп завдав Сполученим Штатам і американській демократії шкоди незрівнянно більшої, ніж Усама Бен Ладен. Він спочатку розколов Америку на “демократів” і “республіканців”, потім уміло спровокував заворушення чорного населення у США і, нарешті, організував численні повстання войовничого профашистського натовпу під брехливим гаслом захисту вкраденої у нього перемоги на президентських виборах 2020 року.

Він поставив на чолі міністерства юстиції особисто йому відданого генпрокурора і зробив зі США бананову республіку. Банальним шантажем, погрозами і підкупом він зсунув більшість Республіканської партії на позиції, далекі від захисту інтересів республіки і демократії, підмінивши інтереси країни своїми особистими інтересами.

У Білому домі (і зараз це можна стверджувати абсолютно впевнено і без застережень) опинився державний злочинець, зрадник і відступник, небезпечний демагог і фашист, який ненавидить Америку і планує водночас в останній день перебування в Білому домі видати собі самому індульгенцію за всі скоєні ним злочини й амністувати себе та членів своєї сім’ї за діяння, у яких їх ще навіть не обвинуватив суд, у превентивному порядку.

У США було здійснено спробу державного перевороту під керівництвом президента Трампа, який програв вибори і не побажав іти від влади
Я весь цей час не міг зрозуміти, чому Путін, який нахабно і відкрито втрутився у президентську кампанію 2016 року, не став допомагати Трампу 2020-го. Події у Вашингтоні 6 січня розставили все по своїх місцях: це і був підсумковий руйнівний акорд правління президента Трампа у США.

Криголам Трамп зробив свою справу: його прибічники захопили столицю ворожої держави практично без утрат, під захоплені волання трамповського бидла, серед білого дня, на очах у всього світу. Тепер зрозуміло, навіщо Трамп ставив, навіть у найостанніші дні, своїх людей на чолі всіх силових структур США, як штурмовики Трампа змогли безперешкодно дістатися столиці, чому Капітолій виявився без охорони, а конгресменів і сенаторів, оточених бунтівниками, практично взяли заручниками в момент голосування щодо питання про те, хто буде наступним президентом США.

Повірте, ми ще дізнаємося, як і хто координував операцію зі штурму Капітолія, і для нас не виявиться несподіванкою, що й у цьому активному заході брали участь безликі кремлівські хакери, анонімні російські сайти і Russia Today, який відкрито підриває демократичні засади в усьому світі 24 години на добу.

Відкритий заклик Трампа до бунтівників штурмувати Капітолій (посилений аналогічними закликами до натовпу Рудольфа Джуліані та сина Трампа Дональда-молодшого) лягли на добре підготовлений ґрунт, так само, як історичне звернення Трампа під час передвиборчої кампанії 2016 року до президента Путіна вивільнити давно вкрадені російською розвідкою 30 тис. мейлів Гілларі Клінтон (після чого мейли Клінтон дійсно було вивільнено через WikiLeaks).

6 січня 2021 року у США було здійснено спробу державного перевороту під керівництвом президента Трампа, який програв вибори і не побажав іти від влади. Ця спроба провалилася тільки тому, що сенатори і конгресмени встигли підземними коридорами втекти з Капітолія, де вони засідали в момент штурму будівлі змовниками. Якби вони не встигли цього зробити, історія Америки могла виявитися набагато драматичнішою.

Сьогодні, коли я пишу цей текст, Трамп і далі судомно робить чергові спроби залишитися при владі (ми просто про них ще не знаємо, а можливо, ніколи не дізнаємося). Тому що у криголама Трампа немає ані гальм, ані заднього ходу.

І може виявитися, що Трамп 2016–2021 років – це всього лише “молодий Гітлер”, а часи справжнього Гітлера ще попереду
Важко сказати, що відбуватиметься після 21 січня із Трампом і людьми, які його підтримують. Трамп вдало створив легенду про вкрадені вибори. Це абсолютна брехня. За Джо Байдена проголосувала більша кількість виборців. Жодних серйозних порушень не було. Навіть більше, за уявної близькості щодо кількості тих, хто голосував, розрив у голосах за американськими уявленнями був колосальним. Востаннє такий розрив був 1932 року, коли обирали Франкліна Рузвельта. Перемога Байдена була чистою і переконливою, що було підтверджено ще й утратою республіканцями більшості в Сенаті.

Але брехня поширюється швидше за правду, і легенда про вкрадені у Трампа вибори може стати чимось схожим на впевненість німців у тому, що вони програли в Першій світовій війні тільки через “удар ножем у спину”, завданий соціал-демократами. Тому мені важко сказати, є події 6 січня у Вашингтоні перемогою над трампізмом в Америці чи всього лише проваленим пивним путчем Гітлера 1923 року, за яким ще відбудеться захоплення влади фашистами.

Негативна інформація про діяльність Трампа під час його перебування в Білому домі почне надходити до нас після 21 січня, коли зміниться адміністрація. Нове керівництво дістане доступ до документів, які раніше могли бачити тільки лояльні до Трампа чиновники, дістане доступ до записів телефонних переговорів із керівниками інших держав. Хтось із колишніх співробітників Трампа, які вже не отримують від нього зарплати, почне розмовляти з журналістами.

А головне: Трамп, який заморочив усім голову про непідсудність і недоторканність чинного президента, нарешті стане простим американським громадянином, якого можна і заарештувати за підозрою у злочині, і засудити, якщо підозри виявляться правомірними. Тож усе найдраматичніше в долі Трампа може початися після 21 січня, оскільки за будь-якої найбагатшої уяви амністія за американськими законами поширюється тільки на федеральні злочини, але не на штатні. Штатів в Америці багато.

Зараз багато хто говорить про необхідність негайного зняття Трампа з посади президента, спираючись на 25-ту поправку американської конституції, якої в американській історії жодного разу ще не застосовували. За змістом цієї поправки, якщо віцепрезидент США Майк Пенс і більшість Трампом же призначених міністрів вважатимуть за необхідне зняти Трампа, вони мають право зробити це простим голосуванням, усунувши його для початку на 21 день, чого досить – з урахуванням того, що строк Трампа спливає 20 січня. За згодою віцепрезидента через просте голосування зняти Трампа на 21 день може й американський Конгрес, де в демократів більшість. Але вже відомо, що Пенс відмовився розглядати можливість зняття Трампа через використання 25-ї поправки.

Конгрес США може розпочати проти Трампа другу за роки його правління процедуру імпічменту. За два тижні, що залишилися, можна встигнути оголосити імпічмент. Але велике питання, чи захочуть усувати Трампа республіканці, які поки що утримують у Сенаті більшість. А без згоди Сенату зняти Трампа не можна.

Тож ми вступаємо в чергову конституційну кризу, у яку загнав нас Трамп, і єдина розрада тому, що відбувається, – це годинник, який цокає, час, який у короткостроковому плані працює проти Трампа. Але в довгостроковому він працює на нього. Тому що якщо Трампа не буде знято через імпічмент, він дістане право та можливість балотуватися на президентських виборах 2024 року. І тоді знову оживе легенда про вкрадені вибори і віра черні, що фашиствує, в “удар ножем у спину”, завданий демократами. І може виявитися, що Трамп 2016–2021 років – це всього лише “молодий Гітлер”, а часи справжнього Гітлера ще попереду.

gordonua.com

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.