Свічка пам'яті Миколі Аркасу

За ініціативи Миколаївської обласної організації НСПУ та ветеранів товариства «Просвіта» відбулася акція «Свічка пам’яті М.Аркасу» з нагоди 166-ї річниці від дня народження видатного українського історика, композитора, громадського діяча, просвітителя, фольклориста.
Як сказала голова Миколаївської обласної організації НСПУ Віра Марущак, Микола Аркас завжди служив українському слову, любив, поважав і багато робив для його збереження. Вів велику культурно-просвітницьку роботу – збирав музичний фольклор, написав першу українську оперу «Катерина» за сюжетом Шевченківських творів, книгу «Історія України – Руси» – першу історію нашої Батьківщини, видану українською мовою, створив і опікувався українською школою у селі Богданівка. Зворушливою була розповідь про те, що письменниця тримала у руках одну знайцінніших архівних знахідок – щоденник, який вів 24-річний Микола Аркас. Саме йому юнак довіряв свої найпотаємніші думки та писав вірші, котрі свідчили про поетичний талант. Один з них вона зачитала. Дорогим і рідним дітищем М. М. Аркаса було миколаївське товариство«Просвіта», яке пропагувало українську мову і культуру, підносило національну свідомість українців через вечори, лекції, виставки, концерти. Ветеран миколаївського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Інна Береза акцентувала, що в день Різдва Христового ми вшановуємо людину, справу якої потрібно активізувати.
Як розповів директор закладу, що з 2003 року носить ім’я Миколи Аркаса, у школі вшановується ця велика особистість південного краю – поширюються його ідеї, реалізується життєве кредо. Проводяться Аркасівські читання, заснована аркасівська премія, проводяться тематичні світлини у створеному музеї історії гімназії. Йдеться і про плекання української мови, реалізацію моделі художньо-естетичної освіти, у якій чільне місце посідає виконання та слухання через музичний філармонійний абонемент творів М. М. Аркаса.Зазначено, що у гімназії працює осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Плідною є співпраця із колективом Христофорівської ЗОШ Баштанського району. Всім відвідувачам закладу впадає у вічі єдина у Миколаєві скульптурна фігура М. Аркаса на повний зріст. Є у гімназії аркасівський меморіальний куток з його барельєфом.
Аркасівська тема близька письменникам. Як сказав член Національної спілки письменників України Віталій Рогожа, який вивів образ Аркаса та його сина в романах «Отава» та «Воля, або смерть», у Миколаєві звикли називати Миколу Аркаса греком з душею українця, забуваючи, що один дід за походженням грек, а з материного боку – це представники війська запорожського. Його українську душу плекала мама Софія Богданович, яка навчила сина любити Україну, її пісню, її історію. Завдяки цьому були написані і опера «Катерина» і «Історія України-Руси».
Про своє поетичне бачення і візуалізацію образу нашого просвітителя зуважила професор кафедри дизайну ВП «МФ КНУКіМ» Інна Черкесова, яка запросила учасників акції на цикл заходів, пов’язаних з українською мовою до бібліотеки ім. М. Кропивницького.
Голова громадської організації «Українське товариство «Просвіта» Миколаївщини» Ігор Марцінковський наголосив, що рід Аркасів ствердив велику силу українства. Бо ж українцями Аркаси стали в добу, коли українство було забороненою справою.
Присутні на акції наголошували, що не варто забувати, що родина Аркасів дала нам літературні, наукові, музичні твори, які досі анітрохи не втратили своєї вартості. І про це потрібно пам’ятати не лише землякам-аркасівцям, а й молодим людям, які повинні разом з ветеранами вшановувати нашого великого земляка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал