Росія повинна бути виключена з Ради Безпеки ООН

Ймовірно, в Секретаріаті ООН в Нью-Йорку немає офіційного документу, на основі якого Російська Федерація перейняла від Радянського Союзу місце в ООН, а також в Раді Безпеки.

Нагадаю, що ООН було створено в 1945 р. на базі держав-членів Антифашистської коаліції. Так з 51 країни-засновника ООН були СРСР, який втратив у Другій світовій війні 20 млн чол., Україна, яка з цих 20 млн людських жертв мала майже 10 млн і Білорусія з втратами 1,3 млн чол. Нагадаю, що росіян тоді загинуло 8,2 млн чол.

Після розпаду Радянського Союзу Росія оголосила своє правонаступництво щодо СРСР. Але це не означало, що вона мала автоматично отримати місце в ООН, а тим паче в Раді Безпеки. Москва тоді просила підтримку Києва, щоб не блокувалось автоматичне входження РФ в ООН та отримання мандату постійного представника РБ. Україна тоді тільки попросила від Росії гарантії своєї територіальної цілісності, що Москва відразу і визнала, а зараз грубо порушує.

Читай також: Суд ООН у Гаазі ухвалив рішення у справі війни в Україні

Дійсно, тоді Київ не блокував Москву щодо автоматичного членства в ООН, але не дав письмової підтримки входження РФ до Ради Безпеки. Слід згадати випадок з розпадом СФРЮ, коли Белград проголосив про правонаступництво щодо колишньої Югославії, але в кінці кінців вимушений був пройти процедуру входження в ООН як нового члена організації.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Українська сторона зараз просить від Секретаріату ООН правовий документ, на підставі якого РФ зайняла місце СРСР в РБ ООН, і до цього часу не отримала офіційної відповіді. Виглядає, що Росія самоініціативно з мовчазної згоди Секретаріату ООН зайняла місце колишнього СРСР. Проте при теперішніх обставинах Київ не має наміру не помітити такий правовий пробіл.

РФ здійснила військовий напад на країну-засновницю ООН, вбиває мирне українське населення, щоденно знищує інфраструктуру, завдаючи прямих збитків на 127 млрд дол. Це не може робити країну постійним членом Ради Безпеки, функцією якої є збереження і підтримка миру і безпеки у цілому світі.

Читай також: Примусові репарації: що буде із замороженими активами РФ за кордоном

Москва заявляє, що це не війна, а якась військова операція. Зрозуміло, що Кремль не бажає визнати, що це війна, адже тоді він мав би бути виключений з більшості міжнародних організацій, а тим паче з РБ ООН. Те, що Москва на чорне каже біле, нічого не змінює. Це тільки значить, що прийшов час прийняти Резолюцію ООН, яка б заборонила не визнавати російську війну в Україні і передбачала б кримінальну відповідальність за її заперечення. Цю ситуацію доречно порівняти з невизнанням Голокосту.

Нарешті, ми повинні юридично переслідувати російське політичне керівництво, яке бреше своєму народові та цілому світу, що не воює в Україні. Так ми нарешті зможемо юридично процесуювати і вимагати кримінальну відповідальність за відверту брехню, що просувають Путін, Лавров та російські посли у цілому світі про відсутність війни в Україні і страждань мільйонів українських людей.

Зараз Україна потребує 560 млрд дол. для економічного відродження країни. Вже домовлено з Вашингтоном, що заморожені в США 300 млрд дол. з Росії, Україна використає для покриття своїх збитків від війни. Москва нарешті повинна зрозуміти, що за кожний зруйнований будинок, за кожного вбитого українця повинна сплатити значну фінансову компенсацію. А військові злочинці в Кремлі і їх поплічники мають юридично переслідуватися. В цьому і є сенс зупинення російської інвазії на Україну.

realist.online