Провал російського бліцкригу: погане планування, низький моральний дух, запеклий український опір

Російське вторгнення в Україну, яке відбулося у четвер, 24 лютого, було зупинено запеклим українським опором і, очевидно, поганим плануванням з боку російських військових, кажуть представники міністерства оборони США та експерти. Про це пише Yahoo News із посиланням на USA Today.

За словами високопоставленого представника міністерства оборони США, російські збройні сили, що рухалися на Київ з Білорусі приблизно в 15 милях від центру столиці зупинилися. За даними Пентагону, “російські бойові машини залишилися без пального, а інші були знищені внаслідок українських атак”. Росіяни, незважаючи на значно кращі військово-повітряні сили, не досягли контролю над повітряним простором України, як це намагаються подати ЗМІ окупантів.

Американські військові експерти пояснюють помилки військового керівництва РФ “пихатістю російського президента Володимира Путіна”. ЗС РФ не вдалося привезти достатню кількість боєприпасів і палива, “припускаючи швидку капітуляцію українських військ і швидкий крах уряду в Києві”. Інші проблеми, які зрештою спіткали росіян: надто широкомасштабна операція, погане військове обладнання та низький моральний дух окупаційних військ.

«Вони планували свою логістику в умовах бліцкригу», – сказав Джеймс Таунсенд, старший науковий співробітник Центру трансатлантичної програми безпеки, маючи на увазі концепцію швидкого подолання супротивника за допомогою більшої сили.

«Коли вони почали грузнути, у них почалися проблеми з логістикою», – сказав Таунсенд. – «У них довгий логістичний хвіст. Палива було замало, і це зробило їх мішенню для українських солдатів, які оснащені протитанковою зброєю».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Офіційний представник Міноборони США, який не був уповноважений публічно говорити про оцінки розвідки, сказав, що в російських автомобілях закінчується пальне. За оцінками Пентагону, росіяни або не передбачили своїх проблем із поповненням запасів, або їхні війська не спроможні належним чином виконати план війни.

За словами чиновника, тероборона влаштує засідки на російські конвої та руйнує ключові мости, аби уповільнити просування росіян вглиб країни. Проте очікується, що росіяни пристосуються, сказав чиновник. На його думку, вони все ще мають значні переваги в озброєнні. Крім того, вони вже не турбуються про цивільне населення, наносячі удари по жилих масивах українських міст. За словами чиновника, це викликає найбільше занепокоєння через потенційні жертви серед населення та руйнування інфраструктури.

Генерал у відставці Пітер Чіареллі, який обіймав посаду начальника штабу армії США та провів кілька років в Іраку, високо оцінив лідерство президента України Володимира Зеленського та завзятість українського опору. Чіареллі сказав, що росіяни зробили велику тактичну помилку, розділивши свої сили за трьома основними маршрутами атаки. Для цього, за словами Чіареллі, потрібні три окремі гілки постачання всього необхідного для своїх військ.

«Фактично, це війна на всіх фронтах, а не основна спроба захопити Київ, а потім перейти до якихось інших цілей. Здається, росіяни не мають реальної змоги це зробити. Це надзвичайно важко, коли у вас так багато різних місць для підтримки ваших солдатів», – сказав Чіареллі.

Принаймні частина російської військової техніки, незважаючи на роки інвестицій Путіна, виглядає другосортною, сказав Таунсенд. Схоже, що протиброньовані ракети Javelin, які були поставлені ЗСУ, знищили значеу кількість російських машин.

Чим довше триватиме війна, тим більше бойовий дух серед російських військ, ймовірно, руйнуватиметься, сказав Чіареллі. Він зазначив, що російське нарощування понад 150 000 військовослужбовців на кордонах України тривало місяцями до початку вторгнення, але росіяни так і не змогли ретельно підготуватися.

Міські бої в Києві проти вмотивованого та добре озброєного населення можуть призвести до багатьох смертей і поранень серед російських військ. Якщо російські військові не зможуть швидко евакуювати небоєздатний штат, моральний дух їхньої армії різко впаде, сказав він.

«Немає нічого гіршого, ніж спостерігати як падає моральний дух твоїх товаришів і бачити вбитих, про яких нікто не піклується», – сказав Чіареллі.

«Повірте, якщо вони переїдуть у міські райони, то зазнають неминучих втрат», – додав він. – «Хтось загине. Хтось буде поранений. У когось руки, ноги будуть відірвані».

Найгіршим результатом, побоюється Чіареллі, може бути те, що російські війська замість цього виберуть тактику оточення Києва та інших міст, жорстоку тактику, яку німці застосували проти Радянського Союзу під час Другої світової війни.

«Якщо їхні втрати будуть занадто великі, вони можуть відступити, оточити місто та відрізати його», – сказав Чіареллі. – «Німці намагалися зробити це з багатьма містами Радянського Союзу. Морили їх голодом і стріляли ракетами та артилерією по всьому периметру».

Тому для США та європейських союзників необхідно прискорити поставки в Україну летальної зброї вже зараз, сказав Чіареллі.

ukrrain.com