Прем’єр Польщі: «Війна в Україні ставить перед нами одне ключове питання: чи хоче заокеанський вільний світ, як і раніше, бути лідером?

Війна України та Російської Федерації більше не є локальним конфліктом; вона заважає нормальному функціонуванню економіки, а кремль паралізує експорт зерна та продовольства із цієї країни. Про це написав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у статті для порталу Politico, повідомляє Polska Agencja Prasowa.

Моравецький зазначив, що повільність і пасивність працюють на користь російським окупантам, і Заходу слід перестати дурити себе тим, що підтримка, яку він досі надає українській армії, є достатньою.

«Вторгнення Росії в Україну, безумовно, ознаменувало кінець епохи ілюзій. Наступні злочинні дії російської армії — масові вбивства мирних жителів у Бучі, Бородянці, Маріуполі та Ірпені — довели, що пострадянська росія — це не та країна, яку уявляв Захід. Поєднання старомодного націоналізму, імперіалізму та колоніалізму, посилене надсучасними засобами пропаганди, — ось образ тоталітарної держави 21 століття. Це справжня особа Росії володимира путіна, і ви повинні бути циніком, щоб не помічати її. Але сам діагноз хвороби не є ліками. Недостатньо відмовитися від наших ілюзій про росію, треба й відмовитися від помилок щодо себе», — написав Моравецький.

«З початку війни минуло понад 120 днів. Україна та її військові можуть пишатися тим наполегливим опором, який вони чинили однією з нібито найсильніших армій світу. 24 лютого ніхто не дав шансу українцям протриматись понад кілька днів. Тим часом вони не лише захистили Київ, а й відтіснили ворога далеко на схід», — нагадав глава польського уряду.

Однак, на його думку, конфлікт лише зараз досяг критичної точки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Багато хто вважав, що метою путіна було бліцкриг і захоплення всієї України. Незважаючи на величезний потенціал Росії, взяти під контроль таку велику країну, як Україна з населенням понад 40 мільйонів людей, завжди було б майже нездійсненним завданням. Але головною метою Росії залишається не лише паралізувати Україну, а й надалі дестабілізувати Захід. І незважаючи на успіхи українських військ, росія просувається до своєї головної мети, знищуючи по дорозі промисловість, дороги та школи», – зазначив Моравецький.

На його думку, «росія подібна до пітона, який хапає свою жертву і чекає, поки вона ослабне настільки, щоб бути проковтнутою цілком». Тому зволікання та пасивність «спрацюють на руку загарбникові». Тому важливо, — наголосив польський прем’єр, — щоб Захід «перестав обманювати себе, що підтримка, яку він досі надає українській армії, є достатньою».

Моравецький зіслався на останні дані розвідки, які показують, що росіяни посилюють свою присутність на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

«Вони не лише нарощують чисельність своїх військ, а й використовують моменти української втоми для будівництва укріплень, які запобігають ефективному контрнаступу. Україна у пастці. Нормальне функціонування економіки сьогодні багато в чому неможливе, а росія паралізує експорт зерна та продовольства. Це не локальний конфлікт. Дефіцит на ринку продовольства по всьому світу, особливо той, що може виникнути в Африці та на Близькому Сході – це передвістя чергової міграційної кризи. Саме цього хоче путін. Дії росії мають глобальні наслідки у вигляді путінфляції, а далі навіть складно оцінити», – оцінив прем’єр. Він зазначив, що дії кремля можуть призвести до того, що Єгипет, Алжир, Лівія, Пакистан, Туніс, Марокко та країни Сахеля потраплять в орбіту сильнішого російського впливу, а Китай може скористатися можливістю зміцнити свої позиції на світовій сцені.

«Геополітична пасивність західного світу несе у собі ризик його маргіналізації. Історія вчить, що затяжні конфлікти знекровлюють обидві сторони, але диктатури мають перевагу перед демократіями. Вони не підкоряються своїм суспільствам і можуть сплачувати ціну крові, навіть якщо їхні громадяни будуть заперечувати. Не слід забувати про уроки Афганістану та В’єтнаму: обидва ці трагічні конфлікти довели, що нерішучість і заплутаність у багаторічних партизанських діях зрештою завдають лише втрат. Ці невдачі не призвели до швидкого краху світового порядку лише з однієї причини: не було кандидатів на нового гегемона», — наголосив Моравецький, зазначивши, що нині ситуація інша. За його словами, поразка України матиме набагато серйозніші наслідки, ніж хаотичний відхід з Афганістану або поразка у В’єтнамі.

«Якщо Україна звалиться, звалиться і фундамент, на якому ми будували наші плани на майбутнє. США та Європу може замінити Китай – чи Китай у тандемі з росією. Ми потрапимо в зовсім новий розділ світової історії, який може бути написаний вкрай кривавими рядками. З’являється все більше свідчень того, що відсутність рішучих дій проти Росії може мати вирішальне значення для Тайваню. Китай бачить відносну слабкість росії, і в той же час бачить, наскільки слабкіший Захід, якщо він не в змозі зупинити імперію, що розвалюється», — підкреслив він.

«Війна в Україні ставить перед нами одне ключове питання: чи хоче заокеанський вільний світ, як і раніше, бути лідером? Чи віримо ми, як і раніше, в універсальність таких цінностей, як свобода і право на самовизначення націй? Чи маємо ми рішучість їх захищати? Якщо ні, ми вже втратили наше майбутнє. Однак якщо полум’я, яке століттями оживляло нашу цивілізацію, все ще тліє, нам давно настав час знову розпалити його і зробити все, що в наших силах для порятунку України», — звернувся до читачів Матеуш Моравецький у Politico.

sprotyv.info