Олександр Ломако. «Рашизм з Ільїним на знаменах»

Абсолютно очевидно, що в росії сформовано фашистський режим. Є всі ознаки, які саме так характеризують систему влади, що вже стала загрозою для всього людства. Вихваляння війни та марення територіальними завоюваннями, зовнішній ворог, абсолютна влада диктатора, авторитарна держава, зневага демократії та відкидання гуманізму, внутрішній терор, цензура і пропаганда, віра у «вищість» російської нації…

Ці погляди не нові і їх придумав не путін. Якщо відкинути антисемітизм та додати православ‘я то побачимо дзеркальне відображення нациського режиму 30-х років минулого століття. Історичне коріння взагалі один в один. Нація живе в атмосфері приниження після розпаду радянського союзу та втрати «величі», приходить до влади «сильний лідер», який швидко повертає деякі ознаки колишньої слави, ріст вартості енергоносіїв призводить до економічного зростання, в обмін народ добровільно нехтує демократією, формується зовнішній ворог (НАТО, яке віроломно підбирається до кордону), сліпі європейські демократії проводять політику умиротворення…

А далі війна, багато горя та невинних жертв, падіння режиму, а народ сором‘язливо ховає очі та повторює «ми нічого не знали». Це вже проходили.

І якщо ми більш-менш чітко розуміємо інтелектуальне коріння ідеології Гітлера, то я зацікавився аналогічним походженням фашизму у путіна та його оточення. Гарну статтю написав про це Тімоті Снайдер, ще у 2018 році… Отже, пророк російської правлячої верхівки — Іван Ільїн, філософ початку ХХ століття, який після приходу до влади більшовиків покинув країну та жив у Німеччині і Швейцарії. У 2005 році його тіло повернули до росії. Як повідомляється, путін, заплатив за надгробний пам’ятник власними коштами, а у 2009 році публічно поклав квіти на могилу Ільїна.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 2013-му книгу Ільїна «Наші завдання» Кремль рекомендував як обов’язкову літературу державним чиновникам. Вона закінчується коротким нарисом до майбутнього російського лідера. «Демократія західного зразка і вибори принесуть росії крах. Врятувати її від хаосу могла лише єдина і сильна державна влада, диктаторська за масштабом і державно-національна за своєю суттю».

Пишуть, що путін читав і перечитував роботу Ільїна «Що означатиме для світу розчленування росії». В своїх промовах російський диктатор неодноразово цитував праці Ільїна, а слідом за ним робили це Лавров, Мєдвєдєв, піп Кірілл та інші. Знадобиться не багато часу, щоб знайти десятки підтверджень очевидній тезі: Ільїн — був фашистом. За своїми поглядами та переконаннями. Саме його філософія лягла в основу сучасного російського фашизму.

Найбільше Ільїна турбувало те, що фашизм вигадали італійці, а не росіяни: «Чому італійці досягли успіху там, де ми зазнали невдачі?». Захоплення влади фашистами, називав «актом порятунку». Фашист — справжній спокутник, оскільки він розуміє, що в жертву має бути принесений ворог. Ільїн захоплювався фашиськими режимами і не змінив своїх переконань, навіть після 1945 року.

Перераховуючи «помилки», яких припустилися Гітлер і Муссоліні, Ільїн закінчує застереженням для своїх майбутніх послідовників: «Франко і Салазар зрозуміли це і намагаються уникнути зазначених помилок. Вони не називають свого режиму «фашистським». Сподіватимемося, що і російські патріоти продумають помилки фашизму і націонал-соціалізму до кінця і не повторять їх». Саме ця стаття увійшла до Збірника «Наші Завдання», цитати з якої бере путін.

По суті, Ільїн агітував за створення в росії національної диктатури, яка повинна спиратися на виняткову роль церкви, армії та воєнізованих структур, і займатися постійним перевихованням суспільства — все заради виконання святої місії з «оборони» великої ради євразій молодших народів, які проживають на цій території. Його філософія базується на культі винятковості російського народу. Це потребує національного духовного оновлення та селекції суспільства за критерієм «духовної гідності» з усіми наслідками для «неправильних» людей.

Про «українців» Ільїн писав у лапках, оскільки у його уявленні ми були частиною російського організму. Ільїн був одержимий страхом, що люди на Заході цього не зрозуміють, і сприймав будь-яку згадку про Україну як напад на росію. Оскільки Росія — це організм, її «не можна розділити, можна лише розчленувати».

Немає сценарію, коли сформований в країні фашиський режим добровільно дасть задній хід. А це означає, що Ільїн в чомусь був правий — росію таки доведеться розчленувати. Щоби вона не була більше загрозою для людства.

Чим швидше в США це усвідомлять, тим швидше війна закінчиться. Адже у неї може бути лише одна розв‘язка — поразка росії, яка її розпочала. Все інше — це лише пауза перед ще більшою війною, в якій захід буде не просто партнером, а вже повноцінним учасником.

hvilya.com