“Не мовчи, коли, гордо пишаючись, велегласно брехня гомонить…”

   Івано-Франківська обласна спілка журналістів НСЖУ 2016 року, в ювілейне літо Івана Франка, за його відомим закликом-віршем “Не мовчи!” заснувала щорічну обласну премію мого імені в номінації “журналістське розслідування”. Мета творчого конкурсу – спонукати колег до пошуку правди й справедливості, підвищення престижу надскладного жанру журналістики, здатної перемагати словом як зброєю.

Торік через пандемію коронавірусу та початок повномасштабної війни росії проти України ми не проводили конкурс. Цей рік, що впевнює нас у перемозі над ворогом, розширив простір для творчого змагу. Партнером його є депутат Верховної Ради України сьомого та восьмого скликань від Івано-Франківської області Анатолій Дирів, котрий з перших днів великої війни воює з рашистами в лавах Збройних сил України.

До короткого списку ввійшли і є лавреатами премії троє членів Національної спілки журналістів України. Вадим Войтик – організатор та керівник провідних медіа Прикарпаття, фактчекер. Він – лавреат премії 2023 року за цикл актуальних фактчекінгів “Галки”, що є основою журналістських розслідувань. Як тренд  сучасної діяльності медіа, вони спрямовані на викриття популізму та утвердження відповідальності за публічну риторику, сприяють розвитку демократії в суспільстві. Фрілансерка Оксана Дрогомирецька, володарка спеціального призу щорічної обласної премії 2021 року, визнана лавреатом 2023 року за цикл авторських розслідувань з проблем декомунікації та дерусифікації на Прикарпатті. Її статті надруковані в обласних медіа “Галичина” й “Галицька просвіта”, об’єднаних темою “За правду і справедливість”. Офіційне перейменування російської федерації на московію, за яке поспішно ратували на багатьох українських платформах, позбавило б імперіалістичну країну, яку світ визнав агресором, від юридичної відповідальності за воєнні злочини в Україні. Головний редактор газети “Голос-інформ” та інтернет-видання “Голос-інфо” Віталій Чорненький є лавреатом 2022 року. Цикл журналістських розслідувань, надрукованих і озвучених у цих медіа, свідчить про професійність здобуття фактів, їх об’єктивне та збалансоване подання. Завдяки їм приховане стало явним, за що треба відповідати перед законом без права займати керівні посади.

Війна внесла жанрові корективи до журналістського розслідування. Цикл документальних свідчень у Гостомелі, Бучі та Ірпені, останнього бою братів Бутусіних та доби на передовій у степах Запоріжжя підтверджують це. Журналістські розслідування-свідчення лягли в основу документального фільму. У переддень професійного свята Віталій Чорненький повернувся з чергового творчого відрядження, погодженого ЗСУ, де точаться запеклі бої. Нові кадри з фронтових доріг – бойовий літопис українських захисників.

Урочистості зі вшанування журналістів, котрі пишуть про війну, воюють та волонтерять, відбувалося в обласній бібліотеці для юнацтва. Директорка світлиці книг Світлана Шаган радо вітала працівників медіа. Керівники обласної спілки журналістів Лілія Боднарчук і Вікторія Плахта акцентували на головних викликах медіа, їх ролі для якнайшвидшого завершення війни нашою справедливою перемогою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Десятки творчих відзнак, вручення спілчанських квитків… Я відчувала  гордість за лавреатів іменної премії. Окрім дипломів та авторської книги журналістських розслідувань “Кардіограма”, відзначеної міжнародною літературно-мистецькою премією імені Пантелеймона Куліша, кожний  отримав п’ять тисяч гривень. Вадим Войтик переказав свою заслужену грошову винагороду, передбачену умовами конкурсу, на воєнні потреби 10-ої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”.

З травня цього року розпочався новий творчий відлік іменної премії в номінації “журналістське розслідування”. Лавреати з 2016 року Наталка Голомідова, авторський колектив Ольга Баранецька, Інна Сендецька-Монюк і Роман Кочержук, Людмила Стражник, Оксана Гуменяк, Ірина Федоляк, Микола Петричук та Василь Мороз прийняли до професійного кола колег-розслідувачів Вадима Войтика, Оксану Дрогомирецьку та Віталія Чорненького. З наступного року географія творчого конкурсу перетне обласну межу Івано-Франківщини й об’єднається із Львівською медіаспільнотою. Так, “Говори, коли серце твоє підіймається нетерплячкою правди й добра”, за тим же Іваном Франком, великим українським публіцистом і філософом планетарного виміру.

 

Оксана Ровенчак,

авторка іменної щорічної обласної премії, лавреатка премії НСЖУ “Золоте перо” та міжнародних літературно-мистецьких відзнак імені Пантелеймона Куліша й Олександра Довженка.