Найкращі поетичні книги усіх часів на народів

 

Вчора, у Всесвітній день поезії газета «The Telegraph» назвала 15 найкращих збірок поезії та віршованих творів усіх часів та народів. Цей перелік можна ще продовжувати і продовжувати, і для кожного читача він буде своїм, пише ВСЛ з посиланням на The Telegraph.
 «Вибрані вірші» Лі Бо – вірші китайського поета, написані ще у 750 році. Багата уява та образна мова принесли автору світову славу, а його вірші згодом переклали  та адаптували 20-ма мовами світу.
«Сонети» (1609) Вільяма Шекспіра вважають найкращими сонетами усіх часів і кращими віршами про кохання в історії людства.
«Втрачений рай» (1667) Джона Мілтона – епічна поема  англійського поета, яка містить понад 10 тисяч віршованих рядків. Поема написана за біблійними мотивами і вийшла друком у багатьох країнах світу.
«Ліричні балади» (1798) Вільяма Вордсворта та Семюела Тейлора Колріджа – книга, написана на основі англійських народних балад. У своєму творі автори намагалися осмислити найскладніші питання  взаємин людини і природи.
«Дон Жуан» (1819 – 1824) Джорджа Байрона – незакінчений роман у віршах, в основу якого автор заклав критику тогочасного європейського суспільства.

«Євгеній Онєгін» (1825) Олександра Пушкіна – роман у віршах про кохання, суперництво та самотність. Твір пережив низку екранізацій, театральних постановок та мюзиклів.
«Людина з нічною пітливістю» (1992) Тома Ганна – цикл віршів, присвячених друзям письменника, які хворіли або померли від СНІДу.
«Листя трави» (1855) – відома поетична збірка американського поета Волта Вітмана. Саме у цій книзі вміщено багатогранний та цілісний образ тогочасної Америки.
«Збірка віршів Емілі Дікінсон» (1890). Книга була опублікована після смерті  американської поетеси.
Томас Стернз Еліот змінив поезію назавжди. Його збірка «Безплідна земля» (1922) – поєднання стилів, голосів і тем, які показують почуття автора та висвітлюють життя навколишніх людей.

«Кадіш та інші поеми» (1961)  Аллена Ґінзберґа – збірка поезії, у якій піднімається цілий спектр тем: від болісних спогадів про смерть матері до радісних версій єврейської молитви за померлих.
«Листи на День народження» (1998) Теда Х`юза – свого роду мемуари автора про шлюб із Сильвією Плат.
«Дротик» Еліс Освальд (2002) – про пошуки власного «Я» у поезії та про людей, які завжди пливуть за течією.
«Сімейні цінності» (2011) Венді Коуп – прості вірші, які авторка побудувала на основі спостережень за людськими примхами та спогадів про власне дитинство.
«Божественна комедія» (1308 -1321) Данте Аліґ’єрі – один із найвідоміших сьогодні творів XIV століття.  Ця розповідь про подорож у пекло, чистилище та рай наповнена образами та символами, які й досі вражають читачів.
Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал