Мир в Україні – це мир в усьому світі!

Звернення до керівників

                                           та громадян усіх країн планети

                                               

Підготували:

письменник Костянтин Сушко (Запоріжжя, текст),

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

історик Микола Пащенко (Запоріжжя, переклад англійською),

краєзнавець Сергій Пилипенко (Херсон, технічне оформлення)

 

 

Земляни!

Рано-вранці 24 лютого 2022 року, не маючи для того жодних підстав, Російська Федерація розв’язала безпрецедентну в історії людства війну проти України. Власне, «підстави» придумав очільник держави-агресора Владімір Путін. Це, насамперед,  «денацифікація» й «демілітаризація». Що то є? Перше, за мисленням постояльця уральсько-алтайського бункера-погреба, «визволення українців з-під націоналістичного гніту», а друге – «запобігання неприпустимій мілітаризації» нашої держави. Шизофренічно-параноїдальний зміст обох «мотивів» видно неозброєним оком. Стосовно першого, достатньо згадати, якої національності Гарант Української Конституції, а друге яскраво висвітлюється кожним напрямком, як внутрішньої, так і зовнішньої політики України. Та головно: до обох «мотивів», якби вони  були в наявності, ані Путін, ані будь-хто інший із його імперії, не мають жодного стосунку, позаяк перебували б «підстави»  у зоні, як інтересів, так і клопотів, виключно тієї ж України – демократичного й суверенного державного утворення. Більшість росіян геть цим не переймається, тож думає (чи смиренно робить вигляд?), буцімто московське військо на території України захищає її населення від насильницької фашизації. Кого? Нащадків тих, хто 77 років тому, до речі, пліч-о-пліч із батьками й дідами сучасних  московитів-росіян, розгромив фашизм гітлерівський?

 

Абсолютно не знаючи України й геть не уявляючи, якими є українці насправді, Путін со товаріщі сподівалися, що москвинських  «визволителів» зустрічатимуть «у Малоросії» з хлібом-сіллю… А в реальності? Незважаючи на те, що в зоні бойових дій  частково або ж повністю опинилися Житомирська, Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Миколаївська та Одеська області – майже третина України – на всіх напрямках агресор зустрів відчайдушний та нищівний опір. Опір той наростає, усе більше перекидаючись у  наступ. Станом на 17 квітня «путінські миротворці»  втратили більше 20 тисяч  (на 5 тисяч більше, ніж СРСР утеряв  за 10 років бойні в Афганістані) солдатів та офіцерів, а також – генералів (!), 775 танків, 381 артилерійська установка, 129 одиниць реактивних систем залпового вогню, 66 одиниць засобів протиповітряної оборони, 165 літаків, 147 гелікоптерів, 1485 автотранспортних одиниць, 8 кораблів, 76 цистерн для пального, 120 безпілотників, 28 одиниць спецтехніки, 4 оперативно-тактичних комплекси. І що знаменно: Україну в її справедливій боротьбі  підтримують усі члени Европейського Союзу (27), уряди переважної більшості країн світу. Голоси на підтримку українців долинають із найвіддаленіших куточків планети.

 

Історія досі не знала таких масштабів моральної і матеріальної підтримки країни, що зазнала воєнної агресії.

 

А в цей час московські «денацифікатори» й «демілітаризатори»,  показавши свою абсолютну бойову неспроможність уже в перші години нашестя, намагаються компенсувати її  масовими убивствами мирних мешканців та нещадним руйнуванням, а то й повним знищенням  українських  сіл, містечок і міст…  Волноваха, Маріуполь, Харків, Охтирка, Ізюм, Чернігів, Суми, Буча, Бородянка, Щастя, Чорнобаївка, Ірпінь… Запам’ятайте ці назви! Віднині, вимовляючи їх,  слід вставати і схиляти голови, бо вони перетворилися на символи не тільки мужності та стійкості українських воїнів, а й горя і страждань мирних жителів. Дуже потерпів від численних атак окупанта столичний Київ. На всій території України бомбардуванню піддаються школи, дитячі садочки, культурні заклади. Пошкоджено 800 закладів освіти, 74 зруйновані повністю. Вбито 200 дітей та близько 350 поранено, тисячі неповнолітніх вивезено на територію Московії. В одному тільки Маріуполі знищено більше 20 тисяч мирних мешканців! При цьому окупанти використовують не лише, так би мовити, традиційні засоби масового знищення, а й крадькома вдаються  до категорично заборонених  міжнародними конвенціями – фосфорних бомб, а також хімічної зброї.

 

А є ж іще ядерна…

 

В ім’я чого все це робиться? Виключно для задоволення  гегемоністських  амбіцій Путіна  і його оточення. Це  треба зупинити. Не ціною подальших людських втрат, а  протестом. ВСЕСВІТНІМ ПРОТЕСТОМ І БОЙКОТОМ! Адже сильно помиляється той, хто вважає,  буцімто наразі вирує суто, локальний московсько-український конфлікт, тоді як насправді  світ опинився на порозі ІІІ світової війни. І стала тому на заваді Україна. Першою! Точно так, як  у ХІІІ столітті, ціною втрати власної державності, в особі Київської Русі вона закрила Європу від   татаро-монгольського нашестя, як винесла на своїх плечах головний тягар нацистської навали у столітті ХХ. Тоді, упродовж 1941-1945 років, Україна  не лише стала головною ареною для кривавих спектаклів, а й сплатила  за перемогу над гітлеризмом життями  близько 20 мільйонів своїх громадян, що складає ледь не половину її довоєнного населення й таку ж частину від усіх людських втрат СРСР у Другій світовій.

 

Зараз Україна знов у вогні. Боронить не лише себе, а потенційно всю Європу, увесь світ. Допоможіть! Допомагаючи нам, ви страхуватимете й себе. Спритні людці ховаються зараз на Багамах, Сейшелах, ув Еміратах та Мальдівах і т.д. Але це – поки що. Настане, не приведи Господи, час, і на Земній кулі сховатися буде ніде – для ракет із ядерними  боєголовками відстаней не існує. Вимагайте од  своїх урядів рішучіших дій, щодо кліки московських душогубів, нарощуйте моральну й матеріальну допомогу Україні.

 

Водночас треба подумати про глобальне роззброєння. Слід негайно припинити згубну практику вирішення міжнародних проблем через застосування засобів знищення. Викиньмо із життя землян цей кривавий пережиток  світової історії. Спрямуймо цивілізаційний розвиток людства в абсолютно мирне русло. Цілковитий мир стане не тільки запорукою  світового спокою і розвою, а й покінчить із жахливими злиднями, в яких перебуває сьогодні 120 мільйонів землян.

Окреме звернення до громадян країни-агресора:

 

Росіяни!

 

З вашого потурання, одна, не в міру закохана в себе особа,   перетворила вашу Батьківщину на справжню імперію зла, плоди чого ви вже потихеньку  починаєте куштувати. Наслідки численних економічних, політичних і культурних  санкцій, застосованих щодо Росії зусібіч, ще не охопили вас, як слід, бо їхній вплив на ваше життя в усіх його проявах тільки починає  даватися взнаки. А в цей час, зазнаючи поразку за поразкою, Путін прагне затягнути війну, заморозити, чим, звісно, знесилить Україну, зате  свою – вашу країну! –  приведе до катастрофи. Зараз  усе   ще можна зупинити, зупинивши війну й прибравши свої війська з усієї території України до останнього окупанта. Переможцями  із цієї кампанії вам ніколи не вийти, позаяк загарбницькі війни, що мають тенденцію (як зараз) супроводжуватися  мародерством та геноцидом з боку тих, хто їх розв’язує та здійснює,  вікторіями ніколи не закінчуються. Бо через звірства вашої солдатні в Україні, до вас усе міцніше й міцніше прилипає тавро ПОКИДЬКІВ-НЕЛЮДІВ.

Як же так могло статися, що нація, буцімто вихована на гуманістичних принципах Радіщева й Толстого, Достоєвського та Єсеніна, Буніна й Короленко, Пастернака й Шукшина,  Галича й Висоцького, виплодила стільки убивць та злодіїв, що навісніють сьогодні на території сусідньої, донедавна дружньої, країни?

Знаєте, чим це вам загрожує? Насамперед тим, що визначення  «росіянин», завдяки  вашим «миротворцям», може стати лайливим у всьому світі. Вас підстерігає тотальна світова,  фізична й  моральна блокада, через яку не втратити залишки своєї національної  ідентичності  вам навряд чи вдасться. Тож, поки не пізно, зупиніться!  Путін,  виставив на кін найцінніше, що є в нації – ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ ВИМІР-СТАНДАРТ. І набутки цього виміру Росія, через своїх затурканих громадян у солдатських строях, втрачає з кожним днем, з кожною хвилиною розв’язаної нею війни.  

Слава Україні!

 

Громадяни  країни, яка упродовж усієї своєї історії

ніколи не порушувала миру й спокою сусідів

 

PEACE IN UKRAINE IS WORLDWIDE PEACE!

 

                                              Appeal to leaders

                              and citizens of all countries of the planet

 

                        Prepared by:

author Konstantin Sushko (Zaporizhzhia, text),

historian  Nikolai Pashenko (Zaporizhzhia, translation into English)

local historian Serhiy Pylypenko (Kherson, technical design)

 

 

Earthlings!

 

Early in the morning of February 24, 2022, without any grounds, the Russian Federation started an unprecedented in human history war against Ukraine. In fact, the “reasons” were invented by the head of the aggressor state, Vladimir Putin. These are, first of all, “denazification” and “demilitarization”. What is it? The first, according to the resident of the Ural-Altai bunker, is “the liberation of Ukrainians from the nationalist oppression”. And the second is the “prevention of the unacceptable militarization” of our state. The schizophrenic-paranoid meaning of both the “motives” can be seen with the unaided eye. Regarding the first “reason”, it is enough to mention the nationality of the Guarantor of the Ukrainian Constitution. And the second is clearly covered in each area of ​​both the domestic and foreign policy of Ukraine. But the main thing is that neither Putin nor anyone else in his empire has a right to do something using these two “motives”. Even if they really existed, the “grounds” would be in the zone of both interests and concerns of Ukraine exclusively – a democratic and sovereign state formation. This is completely uninteresting to most Russians, so they think (or humbly pretend?) that the Moscow army in Ukraine is protecting its population from violent fascism. Descendants of those who, by the way, 77 years ago, side by side with the parents and grandparents of modern Russian Muscovites, defeated Hitler’s fascism…

Absolutely not knowing Ukraine and having no idea what Ukrainians really are, Putin and his comrades hoped that the Moscow “liberators” would be met “in Little Russia” with happiness and gratitude … And in reality? Despite the fact that Zhytomyr, Kyiv, Chernihiv, Sumy, Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Zaporizhia, Kherson, Mykolaiv and Odesa regions – almost one-third of Ukraine – were partially or completely in the combat zone, the aggressor met the desperate and destructive resistance in all directions.  The resistance is growing, increasingly turning to the offensive. As of April 17, Putin’s “peacemakers” had lost about 20,000 soldiers (5,000 more than the Soviet Union had lost in 10 years of massacres in Afghanistan), 785 tanks, 366 artillery mounts, 132 units of rocket-propelled grenade launchers, 66 units of air defense means, 163 aircrafts, 147 helicopters, 1485 motor transport units, 8 ships, 76 fuel tanks, 120 drones, 28 units of special equipment, 4 operational and tactical complexes. And what is significant: Ukraine in its rightful struggle is supported by all members of the European Union (27), the governments of the vast majority of countries. Voices in support of Ukrainians are coming from the farthest corners of the planet.

 

History has never known such a scale of moral and material support for a country that has suffered from military aggression.

 

Meanwhile, Moscow’s “denazifiers” and “demilitarizers”, having shown their absolute incompetence in the first hours of the invasion, are trying to compensate it by mass killings of civilians and ruthless destruction – even complete destruction of Ukrainian villages, towns and cities… Volnovakha, Mariupol, Kharkiv, Okhtyrka, Izium, Chernihiv, Sumy, Bucha, Borodyanka, Shchastia, Chornobaivka, Irpin… Keep in mind these names! From now on, when pronouncing them, one should stand up and bow one’s head, because they have become symbols not only of the courage and resilience of Ukrainian soldiers, but also of the grief and suffering of Ukrainian civilians. The capital city, Kyiv, has suffered greatly from numerous attacks conducted by the occupier. Schools, nursery schools and cultural institutions are being bombed throughout Ukraine. 800 educational institutions were damaged, 74 were completely destroyed. 200 children were killed and about 350 wounded. In accordance with the most recent official data, thousands of minors have already been deported to Muscovy. More than 20,000 civilians were killed in Mariupol alone! At the same time, the occupiers use not only, so to speak, traditional means of mass destruction, but also stealthily resort to the ones that are strictly prohibited by international conventions – phosphorus bombs, as well as chemical weapons.

 

And there are also nuclear weapons…

 

Why is all this being done? Exclusively to quell Putin’s and his entourage’s hegemonic ambitions. This must be stopped. Not at the cost of further human losses, but via protest. GLOBAL PROTEST AND BOYCOTT! Very wrong are those who believe that the purely local Moscow-Ukrainian conflict is raging. In fact the world is on the verge of World War III. Ukraine has become an obstacle. The first one! Just as in the thirteenth century, by the cost of losing its own statehood (Kyiv Rus), it has shielded Europe from the Tatar-Mongol invasion. Just as it bore the brunt of the Nazi invasion in the twentieth century. Then, during 1941-1945, Ukraine not only became the main arena for bloody performances, but also paid for the victory over Hitlerism with the lives of 26.6 million citizens, which is more than the half of Ukraine’s prewar population and slightly less than the half of all Soviet casualties in the Second World War.

 

Now Ukraine is on fire again. It defends not only itself, but potentially the whole Europe, the whole world. Help us! By helping us, you will secure yourselves. People who think they have outsmarted everyone else are now hiding in the Bahamas, Seychelles, Emirates and Maldives, etc. But that is for now. The time will come, God forbid, and there will be nowhere to hide on the globe – there are no distances for missiles with nuclear warheads. Demand from your governments more decisive actions against the clique of Moscow murderers, increase moral and material assistance to Ukraine.

 

At the same time, we need to think about global disarmament. The pernicious practice of solving international problems through the use of means of destruction must be stopped immediately. Let’s get rid of this bloody vestige of world history. Let us direct the civilizational development of mankind in a completely peaceful course. Complete peace will not only be the guarantee of development and security in the world; it will also put an end to the terrible poverty in which 120 million people live today.

 

Here is a separate appeal to the citizens of the aggressor country:

 

Russians!

 

With your indulgence, one too narcissistic person turned your homeland into a real empire of evil, the fruits of which you are slowly consuming. The consequences of the numerous economical, political and cultural sanctions imposed on Russia in all directions have not yet taken hold of you. Their impact on your life is just beginning to unfold. And, at the same time, suffering defeat after defeat, Putin seeks to prolong the war. Of course, it will weaken Ukraine, but for Russia it will be the way down to a complete disaster. Now it’s still possible to stop the war by withdrawing all Russian troops to the last soldier from the entire territory of Ukraine. You will never win this war because wars that develop a tendency to looting and genocide from the side of the aggressor never end in victories. Because of the atrocities of your soldiers in Ukraine, the brand of INHUMAN OUTLAWS is going to stick to you forever.

 

How could it be that the nation, allegedly brought up on the humanistic principles of Radishchev and Tolstoy, Dostoevsky and Esenin, Bunin and Korolenko, Pasternak and Shukshin, Halych and Vysotsky, has produced so many murderers and thieves that commit atrocities in “fraternal country”?

 

Do you know what threats this situation poses to you? First of all, the definition of “Russian”, thanks to your “peacemakers”, can become abusive around the world. You are facing a total global, physical and moral blockade, due to which you will lose the remnants of your national identity. So, before it’s too late, stop! Putin jeopardized the most valuable thing in the nation – the STANDARD OF CIVILIZATION. And Russia, through its citizens in military uniforms, is losing the gains of this standard every day, with every hour of the war it has unleashed.

 

Slava Ukraini! Glory to Ukraine!

 

The citizens of the country that, throughout its history, has never disturbed the peace and tranquility of its neighbors.

 

 

 

                                 МИР В УКРАИНЕ – ЭТО МИР ВО ВСЕМ МИРЕ!

          обращение к руководителям и гражданам всех стран планеты

 

Подготовили:

писатель Константин Сушко (Запорожье, текст)

историк Николай Пащенко (Запорожье, перевод на английский)

краевед Сергей Пилипенко (Херсон, техническое оформление)

 

Земляне!

 

Рано утром 24 февраля 2022 года, не имея на то никаких оснований, Российская Федерация развязала беспрецедентную в истории человечества войну против Украины. Собственно, «основания» придумал глава державы-агрессора Владимир Путин. Это, в частности, «денацификация» и «демилитаризация». Что означает? Первое, согласно измышлениям постояльца уральско-алтайского погреба, «освобождение украинцев из-под националистического гнета», второе – «недопущение чрезмерной милитаризации» нашей  страны. Шизоидно-параноидальную сущность обоих «мотивов» видно невооруженным глазом. Касаемо первого, достаточно вспомнить, какой национальности Гарант Украинской Конституции, а второе ярко высвечивается каждым направлением, как внутренней, так и внешней политики Украины. Но главное: к обоим «мотивам», если бы они имелись в наличии, ни Путин, ни кто-либо другой из его империи, не имеют никакого отношения, поскольку пребывали бы «основания» в сфере, как интересов, так и забот, исключительно той же Украины – демократического и суверенного государственного образования. Большинство же россиян на это совершенно не обращают внимания, а потому  думают (или делают вид?), будто бы московское  воинство на территории Украины защищает ее население от насильственной фашизации. Кого? Потомков тех, кто 77 лет назад, кстати, плечом к плечу с дедами и отцами современных московитов-россиян, разгромили фашизм гитлеровский?

 

Абсолютно не зная Украины и совершенно не представляя, какими являются украинцы на самом деле, Путин со товарищи рассчитывал, что российских  «освободителей» будут встречать «в Малороссии» с хлебом-солью… Ну, и как? Несмотря на то, что в зоне боевых действий частично или полностью оказались Житомирская, Киевская, Черниговская,  Сумская, Харьковская, Луганская, Донецкая, Запорожская, Херсонская, Николаевская, Одесская области – почти треть Украины – на всех направлениях агрессор встретил отчаянное и сокрушительное сопротивление. Сопротивление усиливается, все больше перерастая в наступление. По состоянию на 17 апреля «путинские миротворцы» потеряли свыше 20 тысяч солдат и офицеров, а также генералов (на 5 тысяч больше, чем СССР потерял за 10 лет бойни в Афганистане), 784 танка, 381 артиллерийскую установку, 129 единиц реактивных систем залпового огня, 66 единиц средств противовоздушной обороны, 165 самолетов, 147 вертолетов, 1485 автотранспортных единиц, 8 кораблей, 76 цистерн для горючего, 120 беспилотников, 28  единиц спецтехники, 4 оперативно-тактических комплекса. И что знаменательно: Украину в ее справедливой борьбе поддерживают все члены Европейского Союза (27), правительства подавляющего большинства стран мира. Голоса в поддержку украинцев доносятся из самых отдаленных уголков планеты.

 

История еще не знала таких масштабов моральной и материальной поддержки страны, подвергшейся  военной агрессии.

 

А в это время московские «денацификаторы» и «демилитаризаторы», продемонстрировав  свою боевую и моральную несостоятельность уже в первые часы нашествия, пытаются компенсировать ее массовыми убийствами  мирных граждан и беспощадным разрушением, а то и полным уничтожением украинских сел, поселков и городов… Волноваха, Мариуполь, Харьков, Охтирка, Изюм, Чернигов, Сумы, Буча, Бородянка, Счастье, Чернобаевка, Ирпень… Запомните эти названия! Отныне, произнося их, следует вставать и склонять головы, ибо они превратились в символы не только стойкости и мужества украинских воинов, но также горя и страданий мирных жителей. Очень пострадал от многочисленных атак врага столичный Киев. На всей территории Украины бомбежкам подвергаются школы, детские садики, культурные учреждения. Повреждено 800 учебных заведений, 74 уничтожены полностью. Убито 200 детей и около 350 ранено,  тысячи несовершеннолетних вывезено на территорию Московии. В одном  только Мариуполе уничтожено свыше 20 тысяч мирных жителей! При этом оккупанты используют не только, так сказать, традиционные средства массового уничтожения, а  тайком применяют категорически запрещенные международными конвенциями  фосфорные бомбы, а также химическое оружие.

 

А ведь есть еще и ядерное…

 

Во имя чего все это делается? Исключительно для удовлетворения гегемонистких амбиций Путина и его окружения. Это необходимо остановить. Не ценой дальнейших человеческих жертв, а протестом. ВСЕМИРНЫМ ПРОТЕСТОМ И БОЙКОТОМ! Ведь сильно ошибается тот, кто считает, будто бы сейчас бурлит локальный московско-украинский конфликт, тогда как на самом деле мир оказался на пороге ІІІ мировой войны. Против этого встала Украина. Первой! Точно так же, как в ХІІІ  столетии, ценой потери собственной государственности, в лице Киевской Руси она прикрыла Европу от татаро-монгольского нашествия, как вынесла на своих плечах тяжесть нацистского нападения на СССР в столетии ХХ. Тогда, на протяжении 1941-1945 годов, Украина не только стала главной ареной для кровавых спектаклей, но и заплатила за победу над гитлеризмом жизнью почти 20 миллионов своих граждан, что составило едва ли не половину ее довоенного населения и немного меньше половины всех человеческих потерь СССР во Второй мировой.

 

Сейчас Украина опять в огне. Защищает не только себя, а потенциально всю Европу, весь мир. Помогите! Помогая нам, вы страхуете себя. Шустрые людишки прячутся сейчас на Багамах, Сейшелах, в Эмиратах на Мальдивах и т.д. Но это – пока что. Нагрянет время, не приведи, Господи, и на Земном шаре спрятаться будет негде – для ракет с ядерными боеголовками расстояний не существует. Требуйте от своих правительств более решительных действий касаемо клики московских душегубов, наращивайте моральную и материальную помощь Украине.

 

Одновременно надо думать о начале процесса глобального, полного и окончательного разоружения. Следует немедленно прекратить губительную практику решения международных проблем, посредством  применения средств уничтожения людей. Надо выбросить из жизни землян этот кровавый пережиток мировой истории.  Нужно направить цивилизационное развитие человечества в  мирное русло. Абсолютный мир станет не только гарантией покоя и развития, но и покончит с ужасающей бедностью, в которой живет ныне 120 миллионов землян.

 

Отдельно обращение к гражданам страны-агрессора:

 

Россияне!

 

С вашего попустительства, одно не в меру самовлюбленное существо превратило вашу страну в настоящую империю зла, плоды чего вы уже потихоньку начинаете вкушать. Последствия многочисленных экономических, политических и культурных санкций, направленных против России со всех сторон, еще не охватили вас, как следует, потому что их влияние на вашу жизнь во всех ее проявлениях только начинает разворачиваться. А в это время, терпя поражение за поражением, Путин пытается затянуть войну, заморозить, чем, конечно же,  нанесет значительный ущерб Украине, а свою страну приведет к катастрофе. Сейчас все еще можно остановить, остановив войну и выведя все свое войско со всей территории Украины до последнего солдата. Победителями из этой кампании вам никогда не выйти, поскольку захватнические войны, которые имеют тенденцию (как сейчас) сопровождаться мародерством и геноцидом со стороны тех, кто их развязывает и осуществляет, викториями никогда не заканчиваются. Ведь из-за зверств  вашей солдатни в Украине, к вам все плотнее и плотнее прилипает клеймо ИЗГОЕВ-НЕЛЮДЕЙ.

 

Как могло случиться, что нация, будто бы воспитанная на гуманистических принципах Радищева и Толстого, Достоевского и Есенина, Бунина и Короленко, Пастернака и Шукшина, Галича и Высоцкого, произвела на свет белый столько убийц и воров, которые свирепствуют сейчас на территории некогда дружественной страны?

 

Знаете, чем это вам угрожает? Прежде всего, тем, что определение «россиянин», благодаря вашим «миротворцам», может стать ругательным во всем мире. Вас подстерегает тотальная мировая, физическая и моральная блокада, вследствие которой не потерять остатки своей национальной идентичности вам вряд ли  удастся. А потому, пока не поздно, остановитесь! Путин выставил на кон самое ценное, что располагает нация, – ЦИВИЛИЗАЦИОННЫЙ КРИТЕРИЙ-СТАНДАРТ. И достоинства этого критерия Россия, из-за своих зазомбированных  граждан в солдатской униформе, теряет с каждым днем, с каждой минутой развязанной ею войны.

 

Слава Украине!

 

Граждане страны, которая в течение всей своей истории

никогда не нарушала  мира и спокойствия соседей