Михайло Литвинець. Чим завинив батько Ґарсії Лорки?

І  справді, чим завинив перед нами батько іспанського класика аж так, що ми незрідка перекручуємо й навіть не називаємо його прізвища.

До речі, в Іспанії здавен утвердилось вживання подвійних прізвищ, при цьому першим іде батькове, другим – материне; звісно їм передує ім’я. Тому необхідно писати Федеріко Ґарсіа Лорка.

Дон Ґарсіа Родрігес передав у спадок синові Федеріко своє широко розповсюджене на Піренейському півострові буденне прізвище. Мати Вісента Лорка долучила до нього своє незвичайне й незвичне. Воно так заворожило своєрідним звучання шанувальників поета, що витісняє фамілію родителя не тільки в Україні. Через це у нас спричинилася плутанина в іменуванні знаменитого іспанця. Цієї плутанини не уникнули й поважні літературознавці й критики, зосібна в солідному двокнижжі “Наш Лукаш”, виданому в 2009 і 2011 роках.

У цих грубезних томах аж понад півтори сотні разів згадується ім’я і прізвище  Федеріко  Ґарсії Лорки, згадується правильно і не зовсім, незрідка подається і в кумедних варіантах, як ось у першій книзі на сторінці 308 – Ф.Г.Лорка, і далі на стор. 359 навіть Г.Лорка. Ну, що це таке Г.Лорка? Так ніби оте підперте крапкою “г” означає ім’я. Ну й дивовижа!

Подібні ляпсуси зустрічаються також у газетних, журнальних і так само в книжкових публікаціях, зосібна в спогадах про Михайла Москаленка, де, крім знайомого вже Ф.Г.Лорки, впадає в око навіть на одній 478 сторінці ще й Ф.-Г.Лорка. Та цим недоладності в книзі “Михайло Москаленко. Статті. Публіцистика. Спогади про Михайла Москаленка” не вичерпуються…

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Наближається столітній ювілей нашого неперевершеного поліглота й перекладача Лорчиних поезій Миколи Лукаша. Тому небажано, щоб у святкових публікаціях, а вони невдовзі з’являться,– обминалось чи передавалось недоречними абревіатурами прізвище іспанського генія. Ні, батько Ф. Ґарсії Лорки тут невинуватий, це ми завинили перед ним в тому, що час від часу розлучаємо його із рідним сином, віднімаючи в них їхнє родове прізвище.

“Українська літературна газета”, ч. 1 (267), 17.01.2020

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.