Мова — це також наша зброя у війні з московським агресором…

ПРО ПЕРЕБІГ ХХІV-ГО МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА

 

«Моя філософія життя завжди була дуже проста: мале зроблене є завжди більше, ніж балаканина про найбільші подвиги», — говорив чверть віку тому Петро Яцик, канадський мільйонер українського походження. Приїжджаючи в незалежну Україну, він вслухався у розмови на київських вулицях і був вражений такою великою кількістю російської мови не лише в столиці, а й у багатьох інших містах і селах. «Це неприродньо, – іронізував Петро Яцик. – Це так, наче б пси нявкали…» Саме в ті приїзди Яцика до України й виникла у нього ідея такого популярного згодом конкурсу з української мови, який сьогодні носить ім’я свого ініціатора і першого президента Ліги українських меценатів. Ідею Петра Яцика підтримали його колеги, члени Ліги українських меценатів, і спільно з міністерством освіти і науки 2000-го року заснували конкурс з української мови…

Нині наближається до фіналу вже ХХІV-й Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Сьогодні цей мовний турнір має добру славу і його знають не лише в Україні, а й по всьому світу, де живуть українці. Тисячі й тисячі школярів та студентів брали і беруть у ньому участь, змагаються і перемагають, в такий спосіб популяризуючи рідну мову й підносячи її престиж. Нині ж, коли Україна боронить себе, боронить свою землю од віковічного ворога, конкурс актуальний і потрібний як ніколи. Саме тому після повномасштабного вторгнення росії на українські землі, коли, здавалося, що у такий трагічний час зовсім не до конкурсів, – було прийняте спільне рішення міністерства освіти і науки України та Ліги українських меценатів: конкурсу бути! І як показав час – це було мудре рішення! В країні, яку північний ворог хотів «денацифікувати», позбавити культури, історії, мови, просто знищити як націю, в країні, де йде повномасштабна війна з окупантами, продовжував жити молодіжний популярний конкурс, спрямований саме на підтримку української мови. «Не забуваймо: кожна нація оберігає свою мову, бо є мова – є нація, нема мови –  нема нації», – саме такими словами починає свої виступи перед конкурсантами президент Ліги українських меценатів, голова Наглядової Ради ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» Володимир Загорій.

Цьогорічний конкурс традиційно розпочався у День української писемності і мови, щоправда не 9 листопада, а відповідно до Указу Президента України – 27 жовтня. День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову. Перенесення було пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця випадає на церковне свято 27 жовтня.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як і в попередні роки, ХХІV-й конкурс було відкрито дистанційно. Тож учасники не лише з України, а з усього світу змогли долучитися до його відкриття на електронному ресурсі МОНУ.

За традицією цьогорічний конкурс приймала Миколаївщина. Конкурсантів привітали заступник міністра освіти Андрій Сташків, який відзначив особливе значення конкурсу з української мови в умовах російсько-української війни, коли ворог хоче знищити українську культуру, українську мову, власне, власне, український народ. Голова журі конкурсу, директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко наголосив на тому, що «мова – це та сила, яка об’єднує Україну – від учнів до воїнів і генералів, бо мова –  це осердя нації, хребет нації, і коли діти вивчають мову, вони долучаються до процесу утвердження українськості, до процесу зміцнення України як держави, невипадково ворог, прийшовши на нашу землю, ставить за мету знищити нашу мову, бо знає: є мова, є народ і є держава…». Тарас Кремінь, уповноважений з питань державної мови, нагадав присутнім про те, що традиційно у День української писемності і мови впродовж уже понад двадцять років  тисячі й тисячі українців пишуть Радіодиктант української єдності, в такий спосіб демонструючи підтримку державної мови, а також висловив надію, що у мовному  турнірі змагатимуться тисячі українців не лише в Україні, а по всьому світові.

А після відкриття конкурсу розпочався майже піврічний мовний марафон, який нині має багато патріотичних сюжетів у кожному навчальному закладі,  де б він не відбувався.

Нагадаю: у конкурсі беруть участь учні 3–11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої освіти, студенти закладів вищої освіти. Для учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти конкурс проходить у чотири етапи: на рівні закладів освіти (листопад); на рівні територіальних громад, районів міст Києва та Севастополя, районів областей (листопад–грудень); на рівні Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (грудень–лютий); на всеукраїнському рівні (березень). Студенти закладів фахової передвищої, вищої освіти беруть участь у першому, третьому та четвертому етапах.

У другому–третьому етапах Конкурсу беруть участь по одному переможцю попереднього етапу в кожній категорії, які набрали найбільшу кількість балів відповідно до рейтингового порядку визначення переможців.

У четвертому етапі Конкурсу беруть участь по три переможці третього етапу в кожній категорії відповідно до рейтингового порядку визначення переможців: учні 3–11 класів закладів загальної середньої освіти (27 учнів, по 3 особи в кожній паралелі); учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти (3 особи, незалежно від курсу); студенти закладів фахової передвищої освіти (3 особи, незалежно від курсу); студенти закладів вищої освіти (3 особи, незалежно від курсу).

Отже, нині, ми вже підійшли до четвертого етапу конкурсу, який має назву – загальнонаціональний. Саме він покаже нам найкращих знавців української мови у цьому конкурсі. За інформацією міністерства освіти і науки України, четвертий етап конкурсу з української мови імені Петра Яцика для школярів та студентів «буде проведено дистанційно 8.03.2024 з дотриманням законодавства України в частині забезпечення безпекових заходів, пов’язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану в Україні».

 Студенти І-го та ІІ-го курсів ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» на І етапі конкурсу

 Педагоги  кафедри  українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» також провели І (університетський) етап ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. 9 студентів – представників факультету філології, психології та педагогіки, факультету фізичної культури та спорту, Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки – боролися за звання кращого знавця  української мови. Спочатку студенти Полтавської політехніки писали конкурсну роботу в аудиторії, а потім – після повітряної тривоги – в бомбосховищі.

ІІІ етап конкурсу серед школярів в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти на базі Наукового ліцею Закарпатської обласної ради.  Учасників конкурсу вітав Петро Ходанич, голова журі, письменник, доцент кафедри теорії і методики професійної освіти та інноваційних технологій ЗІППО, кандидат педагогічних наук.

Так щороку виконують завдання конкурсу імені Яцика ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна

Впродовж багатьох років Міністерство оборони України – також один зі співорганізаторів конкурсу. Нині вже визначено переможців першого етапу серед курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та ліцеїстів військових ліцеїв Збройних Сил України, змагання у яких традиційно проходить у два етапи. Хочу перерахувати навчальні заклади, представники яких взяли участь цього року в ХХІУ-му конкурсі: Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військова академія (м. Одеса), Інститут Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія”, Харківський національний  університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Житомирський військовий інститут імені С.П. Корольова, Київський військовий ліцей імені Івана Богуна, Військовий ліцей Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військово-морський ліцей імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного, Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” та Кафедра військової підготовки Національного авіаційного університету.

«Це дуже знаково і символічно, що у конкурсі з української мови беруть участь військові, це особлива сторінка в історії нашого конкурсу, – зазначив президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій. – Сьогодні ці ліцеїсти, курсанти, студенти військових навчальних закладів змагаються в конкурсі з української мови, а завтра вони на «нулі» захищають Україну…».

Володимир Загорій, президент Ліги українських меценатів

Принагідно, хочу зазначити, що «Фармацевтична фірма «Дарниця» – не лише багаторічний меценат Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, фірма «Дарниця» також багато допомагає українським військовим — і фінансово, і ліками, переданими в госпіталі та безпосередньо в зону бойових дій, зокрема, фінансово підтримала 51-шу і 24-ту бригади, а також добровольчі батальйони «Донбас», «Айдар» та ОУН, закуповувала для них усе те спорядження, яке визначили волонтери. Також Ліга українських меценатів передала до госпіталів, бібліотек та шкіл у прифронтовій зоні понад десять тисяч примірників українських книжок. Цей культурний «доважок» до тепловізорів, бронежилетів, кевларових шоломів та ліків, як запевняють волонтери і командири батальйонів, не менш важливий для української справи на Донбасі.

Колективний багатолітній меценат конкурсу – Союз українок Австралії

Ще один багаторічний колективний меценат конкурсу – Союз українок Австралії – також щедро давав пожертви на потреби Збройних Сил України, союзянки передали 200 000 гривень. Колективний член Ліги українських меценатів — фірма «Ексімед» на чолі з генеральним директором Олександром Огороднійчуком – також серед тих колективів, чий патріотичний обов’язок – допомагати українським військовим… Олександр Огороднійчук наголошує: «Кожен меценат, який надає допомогу конкурсу з української мови, добре усвідомлює, що мова — це також наша зброя у війні з московським агресором».

 

Олександр Огороднійчук, член Ліги українських меценатів, керівник фірми «Оксімед»

Нині учасники мовного марафону вийшли на фінішну пряму і вже у травні ми дізнаємося імена найкращих знавців рідної мови у ХХІУ Яциковому конкурсі. А поки що колектив мовознавців під орудою голови журі конкурсу, директора Інституту української мови НАНУ Павла Гриценка працює над завданнями для національного етапу мовних змагань…

Світлана Короненко