Макарівські чинуші з культурою не дружать?

 
Станіслав БУШАК,
мистецтвознавець, член Національних Спілок Журналістів та Художників України
 
16 листопада 2017 у місті Макарові на Київщині відбулася неординарна знакова подія – благодійний аукціон, котрий мав шляхетну мету – зібрати кошти для лікування поранених українських воїнів – учасників АТО на Донбасі.
Було продано 15 творів мистецтва, виконаних художниками-учасниками мистецьких пленерів «Козичанка – перлина Полісся» та «Макарів і околиці», а зібрані кошти передано добровольцю Олександрові Овчаренку із села Грузьке на Макарівщині.
Ініціатором небувалої в районі події став заслужений художник України та засновник Макарівської картинної галереї Анатолій Марчук, а головний тягар в організації акції та її проведенні взяла на свої тендітні плечі відома в Україні волонтерка Оксана Герасименко.
 
З промовою, у якій йшлося про нелегку, але таку необхідну і патріотичну місію воїнів-захисників рідної держави та мирного життя її громадян, до присутніх звернувся військовий комісар Макарівського району Сергій Єфремов.
В благодійній акції взяли участь кращі представники макарівської інтелігенції – шанувальники прекрасного та колекціонери образотворчого мистецтва. На аукціон було виставлено живописні та графічні твори, авторами яких є народні та заслужені художники України, заслужені діячі мистецтв, а також відомі члени Національної спілки художників України.
Аукціон розпочався з молитви та благословення благочинного Української Православної Церкви Київського патріархату протоієрея Віталія Чорного та отця-протоієрея Павла Найденова, які також придбали твори мистецтва релігійної тематики, як і їх колега – пастир місцевої протестантської громади «Пробудження» Олександр Поливач.
Серед учасників заходу найбільшою популярністю користувалися пейзажні твори із архітектурними видами міста Макарова, його околицями та пам’ятками – церква та бронзовий пам’ятник славетного уродженця міста – святителя Димитрія Ростовського (Данила Туптала), замок графа фон-Мекка в Копилові, в якому неодноразово гостював і творив геніальний композитор Петро Чайковський, краєвиди річок Здвижа, Ірпеня та Сивки. Приваблювали увагу учасників також чудові натюрморти.
Знаменно те, що перший лот придбав сам ініціатор події – Анатолій Марчук, задавши запальний тон перебігу торгів. Придбавши твір «Районний будинок культури» (автор – Тетяна Тараненко), він тут же подарував його Макарівському районному Будинку культури. В подальшому учасники неодноразово піднімали ціну на твори, що припали їм до душі, викликаючи емоційне пожвавлення в залі. Впевнено провадила аукціон Людмила Колос – директор Макарівського РБК.
Присутніх до сліз зворушив вчинок трьохлітньої дівчинки Альони Кобилинської, батьки якої брали участь в аукціоні. Впродовж заходу вона зробила чудовий малюнок і подарувала його воїну-добровольцю на знак подяки за його героїзм.
Серед присутніх були відомі журналісти – дописувачі популярних всеукраїнських видань – Владислав Таранюк, Станіслав Бушак, Микола Цивірко, Едуард Овчаренко.
Також цю знаменну подію висвітлювали співробітники районної телекомпанії «АВІС» під керівництвом Юрія Вареника та фотокореспонденти Віктор Ободовський і Станіслав Лаговський.
Щасливі власники придбаних творів мистецтва розходилися з піднесеним святковим настроєм і почуттям виконаного громадського обов’язку перед нашими славними воїнами – захисниками України.
На превеликий жаль, більшість із запрошених не відгукнулося на цю знаменну благодійну подію, а керівництво Макарівської райдержадміністрації, районної та селищної Рад відверто проігнорували цей небуденний захід, котрий проводився у районі, а можливо і в столичній області, уперше. Байдужі чиновники навіть не спромоглися привітати організаторів та учасників цього дійства, хоча й отримали офіційні запрошення. Навіть направити своїх представників вони не забажали.
Як нам стало відомо, керівництво району в особах голови Макарівської райдержадміністрації Тетяни Семенової, голови Макарівської районної ради Олександра Гулака та Голови Макарівської селищної ради Вадима Токаря обіцяли провести аукціон в приміщенні райдержадміністрації, але протягом року справа так і не зрушила з місця. Влада пообіцяла долучитися до заходу лише у тому випадку, якщо подія буде висвітлена у всеукраїнській пресі. Столичні журналісти були присутніми на благодійному аукціоні і дуже хотіли почути голос можновладців, але були неприємно вражені їхньою відсутністю. Звідси можна зробити висновок, що їх турбувала не стільки доля учасників АТО, скільки бажання пропіаритись перед своїми виборцями. Такого байдужого ставлення до культурних процесів в історії Макарівщини періоду української незалежності з боку влади ще не було.
Як це не прикро, але подібна позиція місцевої влади щодо культурного будівництва в районі, на превеликий жаль. виявляється не поодинокою, а системною. Не так давно, цього ж таки року, в Макарові проходив ініційований Національною спілкою письменників України Перший літературно-мистецький фестиваль «ВООК-ФЕСТ», котрий популяризував кращі здобутки української літератури серед населення. З великим успіхом та розголосом він відбувся в Бучі, Борисполі, Ірпіні, Бородянці та інших райцентрах Київської області, але нинішня макарівська влада його геть проігнорувала, як і описаний нами перший в районі благодійний мистецький аукціон. До Макарова тоді приїхало більше 30 відомих майстрів українського слова на чолі з головою НСПУ Михайлом Сидоржевським, які представили місцевим мешканцям свої книги. Але чиновники анічогісінько не зробили для популяризації цієї важливої культурної акції, для її інформаційної підтримки та поповнення цікавими новинками шкільних та сільських бібліотек. Очільника НСПУ неприємно вразила відсутність перших осіб району на врученні престижної премії Спілки письменників імені Володимира Малика – уродженця Макарівського району, видатному письменнику сучасності Володимирові Білинському.
І це відбулося в розпал кривавої війни на Донбасі, коли живе українське слово стало могутньою переможною зброєю, об’єднуючи навколо наших духовних цінностей всіх українських патріотів, вселяючи в їх серця волю і оптимізм та надихаючи наших бійців на фронті до жертовної справедливої боротьби. В умовах ворожої агресії та гібридної війни вага рідного слова та вітчизняної класичної культурної спадщини стає першорядним фактором перемоги та звільнення окупованих ворогом українських територій.
Навіть незважаючи на пасивність чинуш, перший патріотичний благодійний аукціон в Макарові все ж таки відбувся на славу, залишивши в душах учасників піднесений святковий настрій.
 

Закінчення в наступному числі

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал