Людина державницького калібру

Помер Дмитро Павличко. Помер великий Українець.

Його пісні знає і співає увесь світ, його вірші – це золотий фонд української Літератури. Він чудово знав кілька  мов і робив блискучі переклади літературних творів українською мовою. Для однієї письменницької долі цього було б цілком достатньо. Але Павличко був не лише видатним письменником, він був насамперед великим Українцем. Такі сильні особистості як Дмитро Павличко змінюють світ. Дмитро Павличко був одним із тих, хто змінював Україну. Саме він став одним із авторів Акту проголошення незалежності України, одним із організаторів Народного руху України. А ще 1989 року він з однодумцями на хвилі національного піднесення заснував Товариство української мови ім. Тараса Шевченка, метою якого було відродження й утвердження української мови в Україні й серед українців зарубіжжя.

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, який ми проводимо вже понад 20 років, став особливим для Дмитра Павличка. Він постійно цікавився цим проектом, розпитував про нього у виконавчого директора Ліги українських меценатів Михайла Слабошпицького. Дарував свої поетичні книжки переможцям конкурсу і дуже тішився, спілкуючись з ними. Для нього це була майбутня Україна, яка говорить українською мовою. А Мова була його релігією.

Дмитро Павличко був одним із найшанованіших гостей і промовців на заключних святах рідної мови з нагоди завершення кожного чергового конкурсу імені Яцика. Полум’яні виступи Павличка, його вірші про мову були спрямовані і до наймолодших у залі, і до найстарших. І зміст їхній був  такий – любіть українську мову, шануйте її, мова – це основа нації, без мови немає нації! Такі виступи запам’ятовуються на все життя. Такі слова змушують  задуматися: а хто ми є і якої нації ми діти? Звісно, для нас, організаторів конкурсу, участь Дмитра Павличка у цих заходах була дуже важливою. Це була людина державницького калібру і мислення, і він добре розумів, що наш конкурс – це справа також державна.

Світла пам’ять про Дмитра Павличка залишиться в наших серцях. Висловлюю щирі співчуття родині покійного.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Царство Небесне!

Володимир Загорій,

Президент Ліги українських меценатів