Косовиця як пам’ять про Миколу Мачківського

Травнева розпашіла днина променіючим сонцем відгукується у серці багатьох людей. Особливо творчих, які окрилюють світ своєрідними поглядами, що переливаються у думки, почуття, емоції і народжують гармонію, з котрою і йдуть по житті. Цієї гармонії не буває багато чи мало. Її достатньо для того, щоб відчувати….

З такими теплими відчуттями і світлими помислами у Хмельницький обласний літературний музей завітали працівники культури – бібліотекарі обласної універсальної наукової бібліотеки, обласної бібліотеки для юнацтва, обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Шевченка на літературно-мистецький захід, який проходив у рамках обласного літературного туру бібліотеками Хмельниччини, присвяченого до 80-річчя від дня народження відомого українського письменника Миколи Мачківського «Розстану сам – лишу свою надію!». Оскільки співпав він із Днем вишиванки, то й гості прийшли у яскраво-насичених вишиванках, що додало творчого настрою і підняло патріотичний дух. Сьогодні він особливо відчутний у кожному українцю!

Та це ще не всі поєднання в одному дні. До цього ряду ввійшло й літературно-мистецьке свято «Косовиця трав весняних», яке обласний літературний музей проводить щороку всередині травня. Зазвичай, перед тим, як почати косити траву із школярами, котрих заздалегідь запрошували на цей захід, розповідали передісторію його виникнення. А також згадували ще одного нашого письменника Микиту Годованця, коса якого знаходиться у фондах обласного літературного музею. Він передав її нам тоді, коли заклад лише створювався, а привіз косу Микола Мачківський, якому цьогоріч могло б виповнитися 80 років. Та, на превеликий жаль, він не дожив до свого ювілею, але пам’ять про нього жива. Із зрозумілих причин школярі не змогли бути присутніми на творчому заході. Прийшли бібліотекарі, які добре знали Миколу Антоновича, не один раз він читав їм свої твори, у них досі перед очима його щира усмішка…

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Розпочала захід заступник директора Людмила Данилюк, яка поділилася світлими спогадами про Миколу Мачківського, продемонструвала відео, де він розповідає про відомих письменників, з якими мав можливість спілкувати, коли працював старшим науковим співробітником Хмельницького обласного літературного музею. До речі, саме тоді він їздив у відрядження до Микити Годованця у Київ і звідти привіз косу, якій відведено особливе місце у фондах закладу. Присутні також подивилися відеоролик, де Микола Антонович цієї косою косить траву на фасаді літературного музею.

Продовжила спогади про письменника директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катерина Чабан. Вона ознайомила із програмою обласного літературного туру і подякувала працівникам літературного музею за співпрацю. Її слова підхопив директор закладу Василь Горбатюк. Він також поділився своїми спогадами про Миколу Антоновича, адже знав його ще з часів роботи в обласній газеті не лише як письменника, а й журналіста.

Старша наукова співробітниця обласного літературного музею Яна Янчишина познайомила присутніх із виставкою, на якій були зібрані книги Миколи Мачківського, листи, грамоти і дипломи, різні відзнаки, охарактеризувала його як мудрого дослідника, в працях якого відображається світогляд і творче спрямування не одного літературознавця.

Згодом усі вийшли на вулицю і взялися за косовицю. Запах свіжої трави наповнив душу радістю і викликав усмішку на обличчі. Таку ж щиру і трішки дивну, яка була у Миколи Мачківського…

  

Інф. Хмельницького обласного літературного музею.