Когорта “західних” журналістів на захисті телеканалів Медведчука

Після того як були заблоковані телеканали Віктора Медведчука, що ретранслюють в Україні російську пропаганду, так чи інакше, але з часом повинні були зазвучати слізні крики про те, що це порушення свободи слова, цензура і тиранія!  І, через два доби, після того як самі ж власники заблокованих телеканалів відійшли від шоку, ці крики таки зазвучали.

Так, на тлі того як європейські країни, США, а так само посли Великої сімки схвалили рішення президента України про закриття NewsOne, 112, ZiK, а так само ряду інших причетних до них майданчиків, Міжнародна Федерація Журналістів (IFJ) засудила дії України.

У IFJ заявили, що: “Ця довільна і політично вмотивована заборона неприйнятна в умовах демократії” і, що “Президентська заборона абсолютно не відповідає міжнародно-правовим стандартам свободи слова та мовлення”.

Звичайно, таку заяву не обійшли стороною інформаційні маріонетки окупантів, які поки ще мають можливість транслюватися в нашому медіа-просторі.  І ось, в кращих традиціях бульварної преси, вони вже активно розповідають про те, як “авторитетна” міжнародна організація обурена діями влади України щодо “незалежних” ЗМІ!

Але ось в чому питання: наскільки авторитетна ця організація, котра вирішила заступитися за заблоковані проросійські телеканали, які і близько не відповідають стандартам журналістики?

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Міжнародна Федерація Журналістів дійсно є досить таки великою і впливовою профспілкою, але при цьому, сама ж організація протягом усіх цих років вела дуже підозрілу, неоднозначну, а часом відверто проросійську політику.

Наприклад, в минулому році до складу Міжнародної Федерації Журналістів було прийнято Союз журналістів Абхазії, названий міжнародною організацією “незалежним”.  Нагадаю, що Абхазія є невизнаною на міжнародному рівні країною, в якому все ЗМІ суворо цензуровані “владою” невизнаної республіки і знаходяться в прямій залежності від Росії.  Але Міжнародна Федерація Журналістів порахувала інакше, відкривши свої двері для, по суті, маріонеткової, пропагандистської структури невизнаного утворення.

Крім того, нинішній президент федерації Ентоні Белланджер неодноразово виступав на захист відомого Джуліана Ассанжа, котрий, як відомо, став ініціатором низки міжнародних скандалів, заснованих на публікації маніпулятивної інформації в форматі “підкидних листів”.

Ще раніше, в 2015 році, коли Служба безпеки України рекомендувала керівництву країни позбавити акредитації понад 100 російських ЗМІ, секретар Союзу журналістів Росії (СЖР) Тимур Шафір назвав такі дії СБУ пропагандою і масовою цензурою.  Чому я вирішив згадати про цей випадок і особисто секретаря Спілки журналістів Росії (СЖР) Тимура Шафіра?  Та тому, що цей діяч є, крім усього іншого, віце-президентом Міжнародної федерації журналістів!

Практично кожного разу, коли в Україні проводилися заходи щодо розкриття агентів впливу Кремля, у вигляді інформаційних майданчиків, на медіа-небосхилі невпинно з’являвся секретар Союзу журналістів Росії і за сумісництвом віце-президентом Міжнародної федерації журналістів Тимур Шафір, щоб захистити від утисків “акул пера”.

Наразі секретар Союзу журналістів Росії Тимур Шафір внесений в базу даних «Миротворець» за спроби легалізувати анексію Кримського півострова Росією, а так само за антиукраїнську пропаганду.

Але ці серйозні звинувачення і відверто неохайна пропагандистська діяльність Шафіра не заважають йому займати настільки високопоставлений пост і говорити від імені міжнародної організації.

Звичайно, позицію окремих особистостей не варто порівнювати з позицією всієї організації цілком.  Наприклад як у випадку з опублікованою на сайті Національної спілки журналістів заявою, яка називає блокування проросійських телеканалів наступом на свободу слова.  Насправді заява була опублікована від імені всього лише однієї людини, голови НСЖУ Сергія Томіленка, думку якого члени організації не поділяють, про що напередодні заявила голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

Таким чином, деякі окремо взяті особистості дозволяють собі висловлюватися від імені цілих організацій, при цьому відображаючи виключно свою, ангажовану думку.  Але для створення такого собі фону міжнародного осуду дій української влади цього цілком достатньо, адже найчастіше споживачі цієї інформації не з’ясовують, хто сказав, яка організація, що за людина і який шлейф “подвигів” тягнеться за нею.

 

Олександр Коваленко,

uc.od.ua

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

 

На правах реклами. ТОВ «МАКСИМА БУД МАРКЕТ» є ексклюзивним офіційним дилером Кузмінецькій будівельной кераміки в регіонах: Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській і Донецькій обл. Пропонує Вам розглянути можливість укладення дилерської співпраці щодо постачання будівельного матеріалу: поризовані керамічні БЛОКИ КЕРАТЕРМ ®.