Ігор Дем’янчук. Сутність Росії – імперіалізм

Сьогодні очевидною є мета Росії: знищити Україну як державу (поглинути) і знищити українців як націю (розчинити у «російськім морі»); така політика проводилася протягом усієї історії до Путіна, так буде і після Путіна. Росія – царська, більшовицька, путінська – завжди була імперіїю, завойовувала чужі землі, а народи або асимілювала, або нищила.

Тоталітарний режим Путіна продовжує одвічну російську політику: загарбує чужі території, а у себе душить, кидає за грати опонентів. Цивілізовані країни ввели санкції проти Росії. Опозиціонер Навальний розкривав очі росіянам на  пограбування їх диктатурою, урізання прав; натомість Путін підсунув росіянам «цукерочку» – « Крим наш», обіцяє більше. Не варто сподіватися, що Навальний, чи будь-хто інший після Путіна, хто отримає владу, поверне Крим, зменшить апетити імперії. Якби він і мав такі наміри, то зробити цього не зможе через імперіалістичні настрої у російському суспільстві. Ідеологія «русского мира» – сучасний прояв російського імперіалізму. Це підтверджується думками двох абсолютно різних політичних діячів – Карла Маркса та Степана Бандери.

Слово – К.Марксу, ідолу російського більшовизму. «Петро Великий поєднував політичне мистецтво монгольського раба з пихатим устремлінням монгольського володаря, якому Чінгісхан заповів здійснити план завоювання світу» (К.Маркс «Таємна дипломатична історія 18 ст.»).  «Чи зменшилася небезпека з боку Росії? Ні. Тільки розумове засліплення панівних класів Європи дійшло межі…Її методи, її тактика, її прийоми можуть змінюватися, але зірка-дороговказ цієї політики – світове панування – лишається незмінною» (К.Маркс «Промова на польському мітингу в Лондоні 22.01.1867»). К.Маркс дав рекомендацію сучасному «вільному світу»: «Спочатку треба добитися, аби Росія очистила Крим, все Закавказзя».

А от аналіз 70-річної давнини, зроблений С.Бандерою. Його оцінки неможливо заперечити. (Цитати взяті зі статей «Третя світова війна і визвольна боротьба», 1950 р.; «З москалями нема спільної мови»,1952 р.).

«Історичний досвід переконливо свідчить, що Росія при всіх внутрішніх перемінах ніколи не зміняла, ні не послаблювала свого імперіялізму – гону загарбувати, визискувати й нищити інші народи, зокрема український… Кожний режим московської тюрми народів [Бандера використав визначення Леніна] зосереджував свої сили, всі найжорстокіші засоби для того, щоб втримати та закріпити поневолення, пограбування і нищення України й інших народів. Московський нарід не тільки не протиставився тому, але в цілому був і залишився носієм цього імперіялізму. Кожна московська держава, як царська, так демократична чи більшовицька, завжди користувалася підступом і віроломністю супроти України й інших народів, і кожну форму союзу перетворювала в найжахливіше поневолення».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Бандера вказував західним демократіям на їхню помилку: відділена від більшовизму Росія не стане одразу «білою та пухнастою». «Так само оманною, а в своїх наслідках катастрофальною концепцією в політиці Америки й Англії є ставка на відщеплення імперіялістичних тенденцій російського народу від більшовизму».

«Повалення самого большевизму, а реставрування російської імперії в новій формі, в якій Україна далі мала б бути поневоленою Росією, – це для нас не є жодна розв’язка».

«Росія є тільки одна – імперіялістична, і так буде доти, доки російський імперіялізм не буде дощенту розтрощений, а російський народ не вилікується з нього через пізнання, що його імперіялізм приносить йому самому найбільше лиха – жертв, терпінь і падіння. До цього ще далеко, тепер російська нація пройнята розжареним імперіялізмом, більше, ніж коли-небудь. Хто пактує з такою імперіялістичною Росію, однаково – білою чи червоною, чи іншої масті, той сам кує собі кайдани або падіння».

Напрочуд сучасно звучать застереження лідера ОУН для українців і Заходу.

 

 

“Українська літературна газета”, ч. 9 (301), 7.05.2021

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.