Ігор Дем’янчук. Справедливість щодо корінних народів україни

Президент В.Зеленський 18.05.21 (День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу) подав до ВР проект закону «Про корінні народи України». Він повторює основні положення законопроєкту 2014 р., відкладеного для доопрацювання, та прийнятої ВР у тому ж році Постанови про гарантування прав кримських татар як корінного народу. В законопроекті записано: «Корінний народ – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови та культури… і не має власного державного утворення за межами України». Корінними народами в Україні є кримські татари, караїми, кримчаки. Законопроект грунтується на міжнародних правових документах: Декларації ООН від 13.09.2007 про права корінних народів, Конвенції Міжнародної організації праці 1989 р., де визначено: «Корінні народи – народи, що населяли свої землі до приходу туди переселенців з інших районів». Корені українців – на українській землі, але вони мають статус титульної нації; міжнародне право визначило малі корінні народи, щоб забезпечити їх захист від переселенців, колонізаторів (на українських теренах колонізаторами були росіяни та поляки). Український законопроєкт відновлює справедливість щодо корінних народів, які постраждали від політики Російської імперії.

Реакція Росії на законопроект обумовлена її імперіалізмом, претензією на світове панування («русский мир во всем мире», росіяни всюди мають бути «корінним народом»). Держдума РФ 8.06 прийняла заяву «Про ініціативу влади України щодо виключення російського та інших народів з числа корінних народів України», пообіцяла нестабільність. МЗС РФ (речниця М.Захарова) звинуватило Україну в «неонацистських позиціях». В.Путін (телеканал «Россия24», 9.06) порівняв законопроєкт з «теорією та практикою нацистської Німеччини».

Не може бути, щоб ніхто з депутатів Держдуми та й сам Путін не знали міжнародного законодавства. Але Держдума заявила: «Влада України йде шляхом Латвії та Естонії, які закріпили в законах і на практиці ганебний титул «негромадянин» для свого російського населення». Термін «негромадянин» є і в Росії. Не можна плутати поняття «громадянство» з поняттям «корінний народ», встановлене міжнародним правом. (Щодо громадянства, то у прибалтійських країнах росіяни могли його набути, склавши іспит на знання мови та Конституції). В Україні росіяни є національною меншиною і є її громадянами, але не є корінним народом. Наша країна нормально ставиться до нормальних росіян, приймає росіян із РФ, що рятуються від путінських репресій, надає їм громадянство.

Претензії Росії на вкорінення в Україну юридично нікчемні, а гвалт, брехня, навішування нацистських ярликів спрямовані на задурманювання власних вірнопідданних та прибічників «русского мира» за межами РФ.

Чому росіяни в Україні не є корінним народом? По-перше, вони мають свою державу, по-друге, як нація вони сформувалися не в Україні, а в міжріччі Волги та Оки на основі угро-фінських племен зі слов’янською та татарською домішкою. В Україну росіяни потрапляли як колонізатори: до Б.Хмельницького на наших теренах жило з сотню чи більше московських торгових людей, а після «воз’єднання»-приєднання вони як сарана посунули на українські землі. Колонізація України та інших захоплених країн відбувалася як у царській, так і в більшовицькій російських імперіях. Міста зросійщувалися «понаєхавшими». В УРСР у 1926 р. було 9,2% росіян, а у 1989 р. уже 22,1%; у Львові в 1921 р. жило 0,2% росіян, у 1959 – 27%. Подібна картина була у балтійських, інших країнах. Російська влада планово переселяла народи, «зачищаючи» місце для росіян в Україні, в інших загарбаних країнах. І тепер Путін проголошує росіян «корінним народом»в Україні, Прибалтиці, Кьонінгсберзькій області.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тепер про нацизм. Його ознаки виявляються у політиці, діях саме російської влади. Українці (жодна політична течія) не вивищували себе над іншими народами, їм чужа расова зверхність. Слов’янофіли, Ф.Достоєвський втокмачували росіянам, що вони – «народ-богоносець»; багато писалося байок про «особливу путь» Росії, відмінну від шляхів всього людства, про її месіанську роль, є вірш Ф.Тютчева. Й.Сталін збудував російську більшовицьку імперію, у відомому тості за російській народ проголосив: «Він є найбільш видатною нацією зі всіх націй, що входять до складу Радянського Союзу». За ним і В.Путін повторює: «Російський народ є державоутворюючим… Велика місія росіян – об’єднувати, скріпляти цивілізацію».

Українці не вели загарбницьких війн, не завойовували, не гнітили інші народи. Росія розрослася та «звеличилася» загарбництвом, завоюванням «життєвого простору», вже пізніше цю теорію обгрунтували для себе нацисти. Росія загарбала Урал, Сибір, Далекий Схід, Північ, оголосивши себе там «корінним народом», а справжнє корінне населення нищилося, грабувалося, споювалося. На цих землях зникли аріни, асани, російські айни, котти, пумпоколи, юги (остяки). Народність водь у середині 19 ст. налічувала 5 тис., нині 64 душі; ітельменів на початку 18 ст. було 12 тис., нині 82; іжорців у 1926 р. було 16 тис., нині 266; удегейців лишилося 1450, саамі (лапландців) 1770. Отак в Росії щезли малі корінні народи, навіть без газових камер.

Російська більшовицька влада вбила Голодомором мільйони українців задля своєї мети: колективізація, придушення опору українців, зачистка простору для переселення росіян. У ці роки такий же геноцид було застосовано до казахів.

У 1939-40 рр. із Західної України було виселено 10-20% населення. У ході та після Другої світової війни були депортовані зі своїх земель кримські татари (чверть населення було виморено в дорозі), калмики, інгуші, чеченці, карачаївці, балкарці, ногайці, понтійські греки, турки-месхетинці. Це є геноцидом, подібним до нацистської расової політики щодо євреїв. Концепція створення «життєвого простору» аналогічна гітлерівській, після вигнання татар Крим було заселено росіянами. Росія діяла методами, які використовували нацисти, прикриваючись гаслом «дружби народів».

 

“Українська літературна газета”, ч. 12 (304), 18.06.2021

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.