Focus: Перші два плани путіна щодо війни в Україні провалилися, третій він змушений змінювати

Мрії про швидше захоплення українських міст не здійснилися, тож після тяжких втрат Москва може переналаштуватись на довготривалу війну.

Після того, як плани «А» і «Б» російського вторгнення в Україну зазнали краху, Росія змушена видозмінювати свій план «В» через військові поразки. Колишній австрійський генерал Мік Раян прогнозує, що війна переросте в «довгострокову кампанію». Але що всі ці російські тактичні зміни будуть означати насправді?

Як пише Focus, після місця бойових дій на українській території, російське командування оголосило про позитивні результати всупереч всім повідомленням про тяжкі втрати в армії Росії.

«Загалом, основні завдання першого етапу операції виконано», – сказав перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил РФ Сєргєй Рудской.

Він додав, що після «завершення головного наступу» тепер зусилля будуть зосереджені на головній меті російської агресії, а саме «звільненні» Донбасу. Але, за словами колишнього генерала армії Австралії Міка Раяна, ці тактичні зміни – це лише розширений план «В».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

План «А» провалився у перші 48 годин після початку повномасштабної війни проти України. Насправді Росія хотіла використати свої сухопутні й повітряні сили в «легкому» складі, сподіваючись захопити Київ й інші важливі точки, а також арештували президента Володимира Зеленського, голову уряду Дениса Шмигаля й інших членів уряду. Росія розраховувала, що так зможе змусити Україну здатися й шукати політичного вирішення.

Але план «А» провалився наступним чином: через потужний опір Збройних сил України й слабкість російської армії, Росія була змушена дуже швидко змінити тактику.

Так з’явився план «Б». Він передбачав збільшення повітряних ударів, знищення невеликих міст й дедалі більш інтенсивних обстрілів цивільної інфраструктури.

«План «Б» передбачав, що російські ВПС нарешті проявлять себе», – вважає Раян.

Але в розпорядженні Москви фактично були лише наземні сили, стягнуті до кордонів України до вторгнення. Ці війська кинули в бій «без будь-якої загальної координації». Вони безладно почали наступати з півночі, сходу й півдня. І російське командування сподівалося, що цей безлад якось принесе «перемогу». Вочевидь, не було єдиного командного центру, який би керував всією операцією. Тож Москві довелося координувати дії з кількома генералами на місцях.

Тож план «Б» провалився так: щойно у такої великої армії закінчилося пальне, боєприпаси й їжа, вона одразу втратила військову перевагу. Росія зазнала великих втрат. У п’ятницю в Москві заявили про 1351 загиблого на полі битви. Ще 3825 солдатів нібито були поранені. Україна, з іншого боку, говорить про 16 тисяч вбитих російських військових. І це набагато більша цифра ніж та, яку називає Росія. Розвідка США нарахувала близько 7 тисяч смертей серед російських військових. В НАТО ж говорять, що російська армія втратила 40 тисяч солдатів, враховуючи загиблих, поранених чи зниклих безвісти.

«Росія принесла в жертву стільки життів заради незначних територіальних завоювань», – каже Раян.

Тож Москва перейшла до плану «В» приблизно тиждень тому, який зробив війну ще більш жорстокою. Міста, такі як Харків, Маріуполь і Чернігів, обстрілюють з великої відстані, руйнуючи повністю інфраструктуру. Але оригінальний план «В» теж зазнав невдачі. Українська армія не здалася. Вона продовжила влаштовувати засідки проти логістичних конвоїв, що призвело до нестачі солдатів й втрати необхідного забезпечення. Російська армія занадто повільна, виснажена й безуспішна. Вона не досягла своїх цілей. Натомість Росія відчайдушно намагається «захопити Маріуполь, щоб видати це за перемогу». Битва за місто досі триває.

«Вочевидь, вони переоцінили свої можливості захопити Київ. Правду кажучи, вони переоцінили свою здатність окупувати будь-який густонаселений центр. Ніхто не був готовий до українського спротиву», – йдеться в аналізі Пентагону.

Тепер Путіну потрібен «допрацьований» план «В». Західні військові експерти кажуть, що армія Росії реагує на провал наступу на Київ, Харків і Миколаїв. За словами Раяна, Росія вже змирилася, що війна не буде короткою. Рудской сказав, що «перший етап завершено». Однак, він не уточнив, скільки всього буде таких етапів.

Що може статися далі? Раян пояснює, що Росії доведеться провести мобілізацію особового складу й військової промисловості, щоб компенсувати втрату озброєння, боєприпасів й обладнання. На додачу, вона може зосередитися на одному фронті, перенаправивши боєздатні одиниці й артилерію, щоб досягти більшого тактичного успіху. Зважаючи на удари по місту Дніпро, а також деякі успіхи поблизу Луганська й Донецька, швидше за все, цим фронтом стане схід. Також були ознаки того, що ВПС РФ збільшили кількість щоденних операцій минулого тижня. Путін може усунути військове командування найвищого рівня, щоб перекласти на них всю вину. Водночас, йому буде потрібен головнокомандувач операціями в Україні. На думку Раяна, Росія адаптується ціною великих військових помилок. І, швидше за все, вона «перейде до переосмисленної довготривалої війни».

zn.ua