Чому так важливо читати дітям казки на ніч?

Час, проведений разом з батьками, є дуже важливим для кожної дитини. Він сприяє правильному розвитку особистості, а також дарує дуже приємні миті, які запамʼятаються на все життя. Проте дуже важливо, щоб мама чи тато не просто перебували поруч з малюком, а проводили час продуктивно, наприклад, грались разом, ліпили із пластиліну, малювали. Також чудовим варіантом спільного проведення часу є читання казок на ніч. Ця гарна традиція присутня у багатьох сімʼях, а психологи не втомлюються наголошувати на її беззаперечній користі. Причому як для малюків, так і для дітей дошкільного і шкільного віку.

ПОЗИТИВНИЙ ВПЛИВ ЧИТАННЯ

Читання казок на ніч — це дуже позитивна практика, яка має чимало переваг.

  • Казки сприяють розвитку фантазії та креативного мислення. Слухаючи цікаву історію, дитина уявляє усі події в своїй голові. Подібна практика незамінна для тих, хто хоче розвинути свою фантазію та творчу сторону своєї особистості, адже ніякий компʼютер чи телевізор не зможе замінити собою книжку.
  • Казки розвивають памʼять. Якщо в історії, яку ви читаєте дитині цікавий сюжет, то вона обовʼязково його запамʼятає. Таким чином малюк тренуватиме свою памʼять, що неодмінно позитивно вплине на його успіхи у навчанні.
  • Казки збільшують словниковий запас. Немає різниці, чи дитина ще не говорить, чи уже ходить в школу, казкові історії дуже добре впливають на лексику. Вони насичують мову новими словами та вчать краще висловлювати свої думки.
  • Казки дають багато корисної інформації, яка пригодиться дитині у житті. Хоча казкові історії і вигадані, проте вони мають багато спільного із нашою реальністю. Зокрема, у них розповідається про такі важливі речі, як дружба, любов, щирість, добро та зло. Саме завдяки казкам, особливо якщо вони повчальні, у дитини починають формуватись важливі моральні орієнтири та принципи, які в майбутньому стануть основою для її особистості.
  • Казки розвивають любов до читання. Слухаючи щодень перед сном цікаві казки, дитина знайомиться із літературою та рідною мовою. В подальшому це може вилитись в захоплення книгами та любов до самостійного читання.

ЯКУ САМЕ КАЗКУ ВИБРАТИ ДЛЯ ЧИТАННЯ НА НІЧ?

При виборі казок, які ви читаєте перед сном, потрібно враховувати перш за все вік дитини. Твір для спільного прочитання обовʼязково повинен бути цікавим для дитини, тому варто запропонувати їй самостійно вибрати, яку казку вона хоче послухати. При цьому важливо, щоб сама історія не була страшною, не викликала тривоги чи інших негативних почуттів. Адже це може спричинити безсоння або інші порушення сну. Також зверніть увагу на динамічність сюжету. Для дитини із збудливою нервовою системою краще обирати більш спокійні історії, які допоможуть їй налаштуватись на відпочинок.

Якщо всі відомі Вам казки малюк вже знає, на допомогу прийде онлайн-бібліотека для дітей TOU (https://tales.org.ua/), де ви зможете знайти українські народні казки, казки народів світу, а також казки українських та зарубіжних письменників.

Після прочитання казки, якщо дитина ще не налаштована на сон, можна обговорити прочитане, запитати дитину, що саме її найбільше вразило та сподобалось чи навпаки, викликало негативні почуття. Таким чином у вас може завʼязатись цікава дискусія, навіть якщо у вас ще зовсім малюк. Подібна практика обговорення розвиває критичне мислення та вчити дитину аналізувати отриману інформацію. Крім того, такі довірливі розмови покращують ваші взаємовідносини з дитиною.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Читання казок на ніч — чудова традиція. Тому, навіть, якщо ваш син чи дочка вже навчилися добре читати та можуть робити це самостійно, не позбавляйте себе та їх цих приємних та корисних моментів.