Володимир Грабельський. Повернення із забуття

За майже тридцятилітній період відродження, становлення і розбудови Незалежної України практично не було жодного заходу, присвяченого славної пам’яті відомому українському суспільно-політичному, військовому діячеві, полковнику Андрієві Мельнику.

Наприкінці листопада в Трускавці пройшла така науково-практична конференція. Розпочалася вона з відвідування рідного села Андрія Мельника – Воля Якубова та зони зеленого туризму «Слобода Раковець», яка розташувалася поруч (Дрогобицький район Львівської області). А наступного дня в Трускавецькому готельно-курортному комплексі «Карпати» відбулося пленарне засідання, у якому взяли участь провідні науковці з Києва, Львова, Тернополя, Дрогобича… Кожен із виступаючих «освітлив» свою грань постаті Андрія Мельника, яка досі, на жаль, для більшості наших співвітчизників знаходиться в тіні… Юрій Шаповал, доктор історичних наук, професору з Києва, аргументовано переконав учасників конференції – чому варто досліджувати життя і діяльність А. Мельника. Про лідерські риси Провідника доповів Богдан Червак, голова ОУН; доцент Іван Хома, кандидат історичних наук з Львівської політехніки, простежив військову службу А. Мельника в українських арміях 1918-1920рр; громадську діяльність А. Мельника у Галичині в міжвоєнний період дослідив Віктор Савенко, кандидат історичних наук, доктор юридичних наук з Тернополя; про трагічну сторінку ОУН (розкол у 1940-х роках) розповів кандидат історичних наук, президент фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич; на необхідності примирення національних сил, гуртуванні перед викликами сьогодення наголосив у своїй доповіді Михайло Цимбалюк, доктор юридичних наук, народний депутат України 9 скликання.

Маловідомі епізоди з життя і діяльності Провідника змалював у своєму виступі Олександр Кучерук, директор Національного музею України. В’ячеслав Бліхар, професор Львівського державного університету внутрішніх справ, охарактеризував символи національно-визвольного руху України. Ідею єдності українства і візії української держави у поглядах А.Мельника розкрили кандидати історичних наук, доценти зі Львова Руслан і Ганна Сіромські.

Кандидат історичних наук, завідувач архівом ОУН Ю.Черченко з Києва ознайомив присутніх з документами та матеріалами, позв’язаними з А.Мельником, діяльність ОУН(м) на Дрогобиччині у 40-х роках 20 ст. енергійно проаналізував Василь Ільницький, доктор історичних наук з Дрогобича. Співпраця Андрія Мельника з митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким стало темою доповіді Ігоря Бриндака, викладача Дрогобицької духовної семінарії.

З хвилюванням слухали учасники конференції виступи родички Провідника Галини Неілик, краєзнавця, дослідника, старшого наукового працівника музею «Дрогобиччина» Марії Головкевич, Ігоря Гургули – голови Львівської письменницької організації. Про перспективи розвитку малої батьківщини А. Мельника розповів голова ГО «Трускавецька рада старійшин» Лев Грицак. Модерував письменник, відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Після завершення науково-практичної конфернції ухвалено резолюцію. Серед конкретних заходів, які плануються наступного, 2020 року: відкриття Першого всеукраїнського фестивалю історичної пісні та поезії «Шабелина» на батьківщині А. Мельника (в зоні зеленого туризму «Слобода Раковець»), а також проведення конкурсу художніх творів на тему історії ОУН та національно-визвольного руху. Серед співорганізаторів обох проектів – Національна спілка письменників України.

Фото Ігоря Фецяка