Василь Чепурний. «Він в геніальності загруз…»

“Українська літературна газета”, ч. 8 (364), серпень 2024

 

 

Певно, в Україні, крім Павла Вольвача, не лишилося тих, хто сказав би, що любить Миколу Холодного – він мав унікальну здатність обгиджувати тих, хто навіть допомагав йому. Недарма і на цвинтар відвіз його той, кого він публічно зневажав і обзивав… Можливо, ця параноїдальна здатність від того обезображення обличчя, що з ним сталося у його післявоєнному дитинстві?

Сьогодні було б 85 років поету Миколі Холодному. Видатному поету. Видатному перш за все стилем. Але, коли вдуматися, то єдине достоїнство поезії Миколи Холодного – парадоксальність, епатажність. Вийняти їх – взагалі не буде нічого. Поезія ж, проте, має шарм, настрій, важковловну елегію, якою геніально володіли, скажімо, Вінграновський, Талалай, Рильський… У Холодного натомість – протиставлення, опозиційність, постійні спроби шокувати читача.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як у знаменитому вірші:

 

Сьогодні у церкві коні

ночують і воду п’ють.

Сьогодні новим іконам

прочани поклони б’ють.

 

Пригадую, як цю поезію несподівано зачитав з пам’яті В’ячеслав Чорновіл у Чернігові, за вечерею, після його зустрічей з містянами. Вірша цього знали українці по зонах і таборах.

Або:

 

На стрімкім териконі

віддалась ти мені

серед білого дня в суботу.

І дивився на нас

весь Донбас,

весь Донбас,

припинивши роботу.

Донецьк, 1964 р., відрядження ЦК ЛКСМУ.

 

Епатаж навіть у підписі.

Професор Василь Яременко розповідав мені, що якось по молодечій суперечці виграв у Холодного його щоденник і там його шокувало звинувачення Холодним його матері – Яременко навіть відмовився оприлюднювати той щоденник….

Микола Холодний народився у Краснопіллі на Коропщині, вчився на філфаці Київського університету, звідки був виключений. Поновив навчання в Одеському університеті. 1969 року за кордоном вийшла його збірка «Крик з могили», а під час «великого покосу» 1972 року був заарештований. Написав покаянного листа, що був опублікований у «Літературній Україні», і його звільнили. Але він не просто покаявся сам по собі, але назвав ряд відомих дисидентів, які його збили з праведної путі. Звісно, був під контролем КГБ, але його так переслідували, що в Острі дали квартиру, де й жив він решту життя.

Коли в Острі виник осередок Народного Руху, більше проблем було не від комуністів, а від Миколи Холодного. Тому зараз зображувати його непримиренним борцем з режимом не випадає – швидше, він боровся сам із собою і з усім світом, ненавидячи його. Скажімо, Павлу Тичині, який передплатив йому «ЛітУкраїну», він надзвонював періодично і цікавився чи той ще не помер…

Все ж неправильно, що в остерському краєзнавчому музеї Холодному присвячено четверть стенда з однією, якщо не помиляюсь, книжечкою. Який би не був він за характером, все ж – яскравим…

Зрештою, для повноти картини треба пам’ятати і вірш Василя Стуса:

 

Коли Холодний свині пас

і пах від смороду і поту,

цей поетичний ловелас

вкраїнську оббрехав Голготу.

Сміявся з мук (прокрустів глузд?).

Хто глузував з святого німбу,

коли провадили на дибу,

на смертний німб позводив кпини.

Він в геніальності загруз,

топився в крові України,

а світ не той і ти не той,

блукає українська муза,

зубило взявши й долото,

політкатівнями Союзу.

її покажуть з-під поли,

а заховають аж за ґрати.

Вона вже звична до хули,

прокльони в узголів’я брати.

 

Стусу я якось вірю більше.

 

Фейсбук

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

УЛГ у Фейсбуці: https://www.facebook.com/litgazeta.com.ua

Підпишіться на УЛГ в Телеграмі: https://t.me/+_DOVrDSYR8s4MGMy

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.