Довженко нарешті отримав свій пам’ятник у Києві

У серці української столиці нарешті з’явився пам’ятник одному з найвидатніших діячів вітчизняної культури – Олександру Довженку.

Ця подія, про яку повідомило Державне агентство України з питань кіно, стала результатом тривалої 16-річної епопеї, сповненої несподіваних поворотів та перешкод. Про це пише pb-news.info.

 

ТВОРЧИЙ ПРОЦЕС ТА ПОЧАТКОВІ ТРУДНОЩІ

Історія пам’ятника Довженку почалася ще на початку 2000-х років, коли група меценатів вирішила вшанувати пам’ять видатного кінорежисера, письменника та художника. Скульптор присвятив створенню монумента три роки копіткої праці.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Завершений у 2008 році, пам’ятник мав прикрасити центральну вулицю Києва – Хрещатик. Проте ініціатива наштовхнулася на несподівану перешкоду – Київська міська рада не надала дозволу на встановлення монумента.

РОКИ ЗАБУТТЯ ТА НОВЕ ЖИТТЯ

Зіткнувшись з відмовою міської влади, меценати прийняли незвичайне рішення. Замість того, щоб відмовитися від свого задуму, вони вирішили зберегти пам’ятник, помістивши його у власному гаражі. Там монумент Довженку пробув довгих 16 років, чекаючи свого часу.