У Львові триває робота виставкового проєкту «Опанас Заливаха. Хто ми?»

У Львові в Центрі інтелектуального мистецтва «Меркурій» (площа Міцкевича, 10) до 29 вересня триває робота виставкового проєкту під назвою «Опанас Заливаха. Хто ми?», відкритого в День Незалежності України 24 серпня ц.р. Про це повідомляє ilnan.gov.ua.

«Це перша ретроспектива художника-шістдесятника у Львові за чверть століття», – розповідає керівник проєкту мистецтвознавець Богдан Мисюга. Нова виставка має на меті показати погляд митця-дисидента на те, ким ми є, розкриваючи його шлях і спроби знайти цю відповідь. До експозиції ввійшло понад 80 малярських і пластичних творів із колекції родини художника та збірки ЦІММу. Дві третини експонатів глядачі побачать уперше. Також історію художника відвідувачі дізнаються через листи з державних і приватних архівів України, зокрема Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. Одним із елементів експозиції став також великоформатний муляж вітража «Шевченко. Мати», який митець створив у співавторстві з Аллою Горською, Галиною Зубченко та Людмилою Семикіною у 1964-му в Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка.  Ця виставка про українців, свободу шістдесятників, боротьбу людини попри будь-які негаразди, об’єднання попри неідеальність життя і про пошук точок консолідації задля перемоги над ворогом. Ініціатори проекту прагнуть донести тезу, що це, безумовно, одне з найсильніших поколінь в «біографії» України, історія якого надихає на подальше протистояння та об’єднання задля перемоги.

До львівського проекту Центру інтелектуального мистецтва  «Меркурій» долучився також науковий Центр дослідження проблематики українського шістдесятництва Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України: так, доктор філологічних наук професор Людмила Тарнашинська на запрошення організаторів прочитала лекцію на тему: «Виклик тоталітарній системі: українські шістдесятники». Під час спілкування із слухачами прозвучали відповіді на запитання: «Хто такі українські шістдесятники? Як ця малесенька шопта кинула виклик цілій тоталітарній системі?» Також лекторка розповіла про соціокультурне тло того часу, філософію шістдесятництва та її прояв у мистецтві, чим українські дисиденти відрізнялися від бітників і що їх поєднувало, як вони стали предтечею Майданів і «Воїнів Світла».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал