Оголошено переможця Літературної премії «Зустріч»

10 вересня 2024 року на пресконференції в Укрінформі було оголошено переможця Премії «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія». Про це повідомляє Український інститут книги. 

Ця премія покликана відзначати літературні твори, які сприяють українсько-єврейському взаєморозумінню та допомагають утверджувати Україну як багатонаціональну та толерантну державу.

Цьогоріч премію у категорії нонфікшн здобула книга Юрія Скіри «Солід. Взуттєва фабрика життя» (Львів: Видавництво «Човен», 2023). Видання висвітлює історію взуттєвої фабрики як мікровсесвіту, де перетиналися долі багатьох людей і відображалися ширші соціальні та історичні процеси.

Фіналістами премії у категорії нонфікшн стали:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

  • Роман Михальчук із працею «Смерть і виживання під час Голокосту: терени сучасної Рівненщини» (Рівне: Видавництво «Волинські обереги», 2022),
  • Петро Рихло із книгою «Урвані струни прегучної ліри…»: Німецько-єврейські поети Буковини (Київ: «Дух і Літера», 2023),
  • Євгенія Сенік із книгою «Бо болить» (Брустури: «Дискурсус», 2023),
  • Юлія Стахівська з виданням «Соня і гра кольорів» (Київ: «Дух і Літера», 2022).

На пресконференції виступили відомі українські інтелектуали та культурні діячі, серед яких:

  • Олександр Щерба – голова журі, дипломат і публіцист, колишній посол України в Австрії (2014-2021),
  • Юлія Бентя – членкиня журі, редакторка часопису «Критика» та наукова співробітниця Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України,
  • Віталій Нахманович – історик, етнополітолог, провідний науковий співробітник Музею історії Києва,
  • Олександра Коваль – в.о. директора Українського інституту книги,
  • Наталія Федущак – директорка з комунікацій канадської недержавної організації «Українсько-Єврейська Зустріч».

Олександра Коваль наголосила на важливості цієї премії для зміцнення міжкультурного діалогу та протидії дезінформації: «Ідея заснування такої премії є надзвичайно актуальною, адже дозволяє не лише розвивати українсько-єврейський діалог, а й руйнувати міфи та маніпуляції, які роками поширювала російська пропаганда». Вона підкреслила, що міжнаціональна співпраця, зокрема єврейських та українських громад, є потужним інструментом у боротьбі з дезінформацією.

Наталія Федущак, представниця канадської недержавної організації «Українсько-Єврейська Зустріч», зазначила, що премія покликана стати міжнародним літературним проєктом, який охоплює як художню, так і документальну літературу: «Ми прагнемо підтримати тих авторів, чиї твори розкривають складний, але спільний історичний досвід українців та євреїв».

Літературна премія «Зустріч» присуджується щорічно у двох категоріях: художня література та нонфікшн. 2024 року переможці отримають грошову винагороду: автор книги – 4000 євро, а видавництво – 2000 євро. Четверо фіналістів отримують винагороди по 250 євро.

Премію було засновано у грудні 2019 року канадською недержавною організацією «Українсько-Єврейська Зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців». За ці роки лауреатами стали відомі письменники – Василь Махно, Йоханан Петровський-Штерн та Софія Андрухович.