У Бердичеві відбулась презентація книжки про спалення села Копище під час минулої війни

Днями в Молодіжному центрі «М-Формація» Публічної бібліотеки Бердичівської міської територіальної громади пройшла презентація нової книжки  місцевого автора Валерія Хмелівського «Капище на ім’я Копище (Супроти вітру)». Цей твір є логічним продовження пошуку, розпочатого у романі «Планида», який вийшов у світ в 2020 році.

Валерій Хмелівський

У заході взяв участь голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, який подарував бібліотеці свою нову книжку «На межі світла і пітьми» та свіже число «Української літературної газети».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Подія не залишилася поза увагою не лише шанувальників слова та творчості автора, а й представників місцевої влади. Серед присутніх були голова Бердичівської районної ради Олександр Балянов, 1-й заступник голови Бердичівської районної військової адміністрації Сергій Бакуменко, радник Міського голови м. Бердичева Василь Толочко.

Присутні ознайомитися з творами В.Хмелівського, які висвітлюють історичні події та розкривають невідомі факти української історії, зокрема й Житомирщини.

Нова книга «Капище на ім’я Копище (Супроти вітру)» продовжує розповідь про легендарну отаманшу Марусю та загадкове зникнення її загону, тісно переплітаючи події минулого з теперішнім. На прикладі реальних прикладів з життя героїв  роману крок за кроком розвінчуються міфи радянської історіографії часів Другої світової війни та повоєнної пори.

В  романі вперше офіційно проголошено, що до спалення 13 липня 1943 року села Копище Олевського району на Житомирщині, де тоді загинуло 2887 місцевих мешканців, безпосередньо причетні червоні партизани з’єднання генерала Олександра Сабурова. Авторові вдалося відшукати документальне підтвердження цього в книзі «Силы неисчислимые» А.Сабуров. Москва. Воениздат. 1967.

Контроверсійність роману наочно показує, що нинішній наш ворог – путінська росія, вважаючи себе послідовником Радянського Союзу,  використовує ті ж лекала пропаганди та відвертої брехні, якими впродовж свого існування користувався її попередник.