"Книжкова Буча 2016": як це було

 
 
Анна ДРОФА
 
Ще не всі гості встигли повернутися з львівського Форуму видавців, як на них вже чекала нова літературна подія. Неподалік столиці, у затишному містечку Буча, відбувся літературний фестиваль «Книжкова Буча». Вже за традицією видавців та літераторів гостинно приймали у мальовничому міському парку.
«Я хочу подякувати всім організаторам, що обрали саме місто Бучу для проведення цього заходу. Я впевнений, що подібні свята стануть для нашого міста традицією. До сьогоднішнього  заходу ми мали відкрити вуличну бібліотеку, – розповідає секретар бучанської міської ради Василь Олексюк. – Ми виготовили спеціальний невеличкий будиночок, де люди б могли обмінюватися книгами. Але надійшла прикра звістка – сьогодні вночі будиночок було знищено невідомими вандалами».
Відкривали «Книжкову Бучу» прес-конференцією з видатними письменниками, видавцями, організаторами свята та літераторами. Зі своїми привітаннями до учасників та та гостей фестивалю звернулися секретар НСПУ та генеральний директор видавництва «Український письменник» Микола Славинський, секретар НСПУ та директор Будинку письменників Олександр Гордон, видавець, письменник та лауреат Шевченківської премії Михайло Слабошпицький, поет та головний редактор журналу «Дніпро» Микола Луків, письменник, видавець, один з організаторів фестивалю Володимир Шовковшитний, а також секретар бучанської міської ради Василь Олексюк.

Книжкова Буча
Книжкова Буча

Фестиваль «Книжкова Буча» проходить у містечку вже вдруге, організатори прагнуть зробити свято традиційним для Бучі. Минулого року захід проходив на День Незалежності, цього разу свято проводили 1 та 2 жовтня в Зеленому Театрі бучанського парку. Організатори заходу подбали про те, аби всі бажаючі видавництва та письменники мали свій стенд для презентації літератури. Цього року свої видання демонстрували 27 видавництв.
Організатор свята, головний редактор газети «Бучанські новини» Сергій Куліда висловив подяку людям, які допомагали у підготовці до фестивалю – Ларисі Матюшенко, Аллі Багіровій, Івану  Жуку, Миколі Дем’янову.   «В минулому році з ініціативи мера міста Буча Анатолія Федорука було започатковано премію імені Леоніда Череватенка, нашого земляка, лауреата Шевченківської премії. І якраз на фестивалі відбудеться нагородження лауреатів», – розповів С.Куліда.
Лауреатами Всеукраїнської премії імені Леоніда Череватенка стали Михайло Слабошпицький за книгу «Наближення до суті. Літературні долі», Микола Жулинський за роман в монологах «Моя Друга світова», Павло Мовчан за поетичну книгу «Материк»,  Микола Славинський за книгу «Колеги: шляхи та роздоріжжя», Володимир Шовкошитний та Юрій Косін за книгу за художньо-документальну повість «Я бачив», Григорій Штонь за книгу «Утікач», Станіслав Бондаренко за збірку поезій «Ніж і ніжність», Віктор Васильчук за повість «Буча», Сергій Куліда за книгу історичних розслідувань «Красные шпионы. Под грифом “Секретно”», Ярослав Поліщук за книжку літературної критики «Реактивність літератури», Олександр Фадеєв за книгу «Долітописна історія України», Людмила Забарило за збереження архівуЛеоніда Череватенка, Тетяна Іващенко за вагомий внесок в сучасну українську драматургію, Микола Луків за поетичну книгу «По вічному колу». Нагороджувала лауреатів почесними дипломами та преміями відповідальний секретар НСПУ Тетяна Фольварочна.
«Книжкова Буча» виявилася щедрою на нагороди. М. Славинський зазначив, що Секретаріат НСПУ спільно з видавництвом «Українськийписьменник» запровадили три нових премії і одна з них — за гостросюжетні твори. Першу премію імені Юрія Дольд-Михайлика буде вручено Сергію Куліді за вагомий внесок у гостросюжетну документальну прозу.
На другий день фестивалю відбулося нагородження найкращих книг «Книжкової Бучі».  У номінації найкраща історична книга нагороду здобула праця Тараса Чухліба «Гетьмани України» (вид-во «Арій»). Найкращою книгою поезії була визнана збірка Наталки Дзюбенко-Мейс «Та, щобіжить по стерні». Перемогу у номінації за найкращу книгу прози вирішили розділити між романом Василя Слапчука «Поміж світів і сяяння світил» та «Утікач» Григорія Штоня (всі три книги вид-во  «Український пріоритет»). У номінації «Найкраща дитяча книга» перемогла повість Івана Андрусяка «Стефа і Чакалка» (вид-во «Фонтан казок»). У номінації «Найкраща пригодницька книга» переміг двотомник Сергія Куліди «Красные шпионы» (вид-во «Арій»). Найкращою книгою фестивалю було визнано роман засновника «сенсо-фізіологізму» як літературного напрямку, письменника та есеїста В’ячеслава Гука «Сад Галатеї». Нагороджував переможців поет та секретар НСПУ Олександр Гордон.
«Без перебільшення можна сказати, що Буча вже входить в десятку книжкових столиць України. Колись Федеріко Фелліні говорив, що мало читає книг, – сказав О.Гордон. – Тоді журналісти коментували так, що залишається тільки завдячити долі, що Федеріко Фелліні читав лише правильні книги».
Традиційним символом «Книжкової Бучі» вже другий рік підряд є Черепаха. Ще східні мудреці зазначали, що саме ця тварина є символом мудрості, довголіття та цілеспрямованого руху вперед. Підбиваючи підсумки цьогорічного фестивалю, можна з впевненістю сказати – свято вдалося. Тому, сподіваємося, Мудра Черепаха чекатиме поціновувачів друкованого слова в бучанському парку і наступного року.

№21 (183) 28 жовтня 2016

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал