Міфи та факти про котли опалення

Навколо котлів опалення ходить безліч чуток та міфів. Більшість них заснована на неправильному тлумаченні принципів функціонування обладнання та недостатності знань у цій галузі. У нашій статті розберемо найпоширеніші з хибних уявлень про котли, які стають на заваді вдалої покупки.

Різновиди котлів опалення

На українському ринку представлено безліч видів котлів, що відрізняються типом енергоносія, способом опалення, виконанням, функціоналом тощо. Це забезпечує можливість без жодних труднощів підібрати модель з урахуванням умов експлуатації. Наприклад, енергонезалежний газовий котел Данко не потребує підключення до електромережі, що робить його оптимальним вибором в умовах нестабільного електропостачання. Український виробник пропонує котли газові димохідні та парапетні (бездимохідні), одноконтурні та двоконтурні різної вартості.

Крім газових моделей, опалювальні котли представлені:

  • твердопаливними (пелетними, дров’яними, вугільними);
  • рідкопаливними (дизельними, мазутними);
  • електричними;
  • комбінованими варіантами.

Правильний вибір приладу дозволяє протягом усього сезону підтримувати в приміщеннях комфортну температуру за невеликих витрат.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Головні міфи про котли опалення

Міф 1. Газовий котел небезпечний, оскільки може спричинити вибух, пожежу або отруєння чадним газом

Факт. Аварії з газовими котлами трапляються через порушення правил експлуатації, за відсутності своєчасного техобслуговування, через необережність користувачів. Отруєння чадним газом можливе за поганої вентиляції. У газових котлів конденсаційного типу із закритими топками токсичні гази відсутні.

Міф 2. Твердопаливному котлу потрібен постійний контроль

Факт. Сучасні моделі твердопаливних котлів з автоматичним завантаженням дозволяють контролювати їхню роботу та додавати паливо всього раз на тиждень.

Міф 3. Для функціонування газового котла обов’язково потрібне підключення до мережі газопостачання

Факт. У деяких випадках під’єднати будівлю до мережі газопостачання неможливо (віддалена ділянка) або невигідно. Рішенням є встановлення резервуара або балона скрапленого газу, який можна придбати або взяти в оренду.

Міф 4. Твердопаливний котел створює відчутний шум

Факт. У котлі справді відбувається горіння, що супроводжується характерним звуком. Однак сучасні моделі виконують із товстих сталевих аркушів, які разом із порошковим напиленням створюють достатню звукоізоляцію.

Міф 5. Газове опалювальне обладнання дуже дороге

Факт. Сучасні газові котли опалення коштують дорожче за твердопаливні, проте їхній ККД набагато вищий. Економія на оплаті енергоносіїв досить швидко компенсує витрати, тим більше, що сучасні моделі автоматично налаштовують свою потужність, можуть працювати із сонячними колекторами та насосами для опалення.

Газові агрегати відрізняються високою енергетичною ефективністю, компактною конструкцією та невеликими розмірами. На користь вибору газового котла свідчить можливість встановлення агрегату практично в будь-де в будівлі. При встановленні бездимохідних (парапетних) моделей немає потреби облаштовувати спеціальний димар.