У Маріуполі загинув письменник і науковець Богдан Слющинський

На жаль, ні дня не минає без трагічної звістки із майже вщент зруйнованого рашистами Маріуполя. Серед тисяч загиблих цивільних жителів міста і наш колега – письменник, доктор філософії, професор Маріупольського державного гуманітарного університету Богдан Слющинський.

Уродженець Львівщини, де свого часу закінчив державне музичне училище, Богдан Слющинський як літератор і науковець відбувся саме у приморському Маріуполі на Донеччині. Тут він заснував літературно-художній альманах «Маріуполь», багато років керував студентським літературним об’єднанням «Перлини слова» і допомагав молодим авторам знайти свою стежку й дорогу у творчості. І, звісно, писав сам прозу та поезію, ставши автором більше двох десятків книг, серед яких «Втомлена надія», «Відлуння», «В обіймах часу», «Осінній вітряк», «Витоки», «Світанкова роса», «Подих вітру».

У 2002 році Богдан Слющинський вступив до Національної спілки письменників України. А у 2015 році за дорученням Донецької обласної організації НСПУ Богдан Васильович очолив наш південний творчий підрозділ і координував діяльність письменників Маріуполя. На відміну від північного боку Донеччини, де на подібну посаду самовисунувся, а далі з тріском провалив всю роботу марнославний чоловічок – «штепознавець», на березі Азову, завдяки ініціативі та активності Богдана Слющинського ми за цей час реалізували чимало цікавих творчих проєктів. Проводили у місті презентації книг, зустрічі письменників зі студентами, школярами, військовослужбовцями, правоохоронцями. Повторюю, генератором ідей багатьох творчих заходів був саме Богдан Васильович, який велику попри зайнятість на кафедрі філософії та соціології Маріупольського ДГУ, досить серйозно займався літературною діяльністю.

Знаєте, про що ми з ним розмовляли за буквально пару днів до путінської «каZаперації» в Україні? Обговорювали проведення в Маріуполі у березні презентації книги «Біля лінії зіткнення», куди увійшли твори письменників Донеччини, серед яких і маріупольці. І цей захід, за який також активно брався Богдан Васильович, єдиний на моїй пам’яті, який нам так і вдалося втілити в життя…

Донецька обласна організація Національної спілки письменників України, зазнавши чергової непоправної втрати, висловлює щирі співчуття рідним та близьким покійного колеги.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

… І ще про згадану збірку «Біля лінії зіткнення», виданої за сприяння Донецької облдержадміністрації якраз напередодні навали рашистів. До цієї книги увійшли твори п’яти членів Національної спілки письменників України з Маріуполя. Важко в це повірити, але трьох з них вже немає з нами… Доля одного досі залишається невідомою. Ще одного колегу загарбники вивезли до держави-агресора. Потворна «денацифікація», тобто безжальне знищення кращих українців Донеччини в дії…

Павло Кущ