“Безкінечний глум” Воллеса вперше переклали українською

Один з найскладніших романів світової літератури “Безкінечний глум” Девіда Фостера Воллеса вперше переклали українською. Петро Таращук працював над твором чотири роки. Як пише suspilne.media, про це повідомляє Видавництво Жупанського. “25 березня 2021 року — хочемо зафіксувати цю дату в новітній історії українського перекладацтва. 3 304 200 знаків з пробілами, 1836 стандартних сторінок — це сухі цифри, за якими стоять 4 з гаком роки безперервної перекладацької праці над величезним і надзвичайно дискомфортним та складним текстом”, — йдеться на сторінці видавництва у соціальній мережі.

Робота над проєктом розпочалася ще у 2017 році, але нинішній етап — важлива точка відліку. Наразі видавництво не береться прогнозувати, скільки часу знадобиться для відповідної редакторської роботи над романом, але, у порівнянні з уже пройденим шляхом, точно набагато менше.

Роман на 1100 сторінок “Безкінечний глум” (інша версія перекладу назви – “Нескінченний жарт”) називають однією з найвпливовіших книг свого часу. Девід Фостер Воллес закінчив роботу над нею у 1996 році.

Це об’ємний та складний твір, дія якого відбувається в напівпародійний версії майбутньої Америки та зачіпає безліч тем: теніс, програми позбавлення від наркоманії, депресію, жорстоке поводження з дітьми, сімейні відносини, рекламу, популярні розваги, теорію кіно і квебекський сепаратизм.

До книги завжди було прикуто багато уваги з боку фанатів. Статті у Вікіпедії й на сайті книги набрали величезну кількість переглядів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книгу навіть порівнювали з романом “Улісс” Джеймса Джойса. Підрахували, що Воллес використав 20 584 слова в тексті з 577 608 слів. Перші 35 000 слів роману містять 4 923 унікальних слова.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.