У Словаччині помер професор Юрій Бача

25 січня 2021 року, на 89 році життя відійшов у вічність один з найактивніших особистостей Пряшівщини професор Юрій Бача, науковець, літературознавець, публіцист, громадський і культурно-суспільний діяч. Про це повідомляє istpravda.com.ua.

 

Юрій Бача був засновником і активним членом Ради Українського клубу в Пряшеві в “Руському домі”, співпрацював з молодіжним ансамблем “Весна” (1965-1971), з українським хором “Ластівка” в Кошицях (завідуючим клубом і диригентом обох колективів був Левко Довгович).

Юрій Бача був засновником і головою Ради української молоді в роках 1969-1970. Діяльність згадуваних колективів та українського клубу під час так зв. “нормалізації” були заборонені. Був головою підготовчого комітету Координаційної ради українців Пряшівщини, члена Європейського конгресу українців, з яким в роках 1966-2009 співпрацював. Співпрацював і з молодіжною організацією ПЛАСТ в роках 1991-2008, з Українським народним хором “Карпати” в Кошицях.

Юрій Бача є автором монографій “Літературний рух на Закарпатті середини 19 ст.” (Пряшів, 1961), “З історії української літератури Закарпаття та Чехословаччини” (Пряшів, 1998), збірки оповідань “Аматері твоїй завиджу” (Пряшів, 1991), роману “Олекса”, (Київ, 1993), публіцистична студія “Добрий день, Україно” (Пряшів, 2002), “Вибрані твори”, “Мистецька лінія” (Ужгород 2006, 2008) та дальших.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В 1960-х роках його публікації визначалися гострою правдивою критикою й аргументацією, що не було по смаку ані державному, ані партійному керівництву. Статтю “Здраствуй Україно” відсудили не тільки партійні органи Чехословаччини, навіть і перший секретар комуністичної партії України назвав її у Чорній над Тисою “антирадянським пасквілем” кілька днів перед вступом військ Варшавського пакту в Чехословаччину у 1968 році.

Під час “нормалізації” політичного життя у 1971 році, Юрія Бачу звільнили з роботи, а в 1973 році засудили його на 4 роки ув’язнення за перенесення через кордон з України рукопису І. Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація” та дальших “самвидавів”.

В особі Юрія Бачі світове українство втратило дальшого науковця і віддану українській справі людини.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.