Пам’ятник Магатми Ґанді в Києві – демонстрація прагнень українців – миру і ненасильства

Посольство Індії в Києві у співпраці з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка 2 жовтня 2020 року, у Міжнародний день ненасильства, у Ботанічному саду імені академіка О.Фоміна відкрили бронзовий пам’ятник Магатма Ґанді на честь 151-річчя від дня його народження. Простір навколо монумента названо «Оазис миру», що пов’язано з філософією ненасилля Магатми. Почесними гостями на відкритті були: заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступник міністра освіти Андрій Вітренко, Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні Партха Сатпатхі, проректор КНУ імені Тараса Шевченка професор Петро Бех, український поет і перекладач Дмитро Павличко, члени дипломатичного корпусу, викладачі, співробітники та студенти Шевченкового університету. Серед присутніх були й представники Інституту філології, зокрема завідувач кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу Олена Мазепова, викладач гінді Юрій Ботвінків, а також студенти, які вчаться за освітньою програмою «Мова і література гінді та переклад, англійська мова».

«Сьогодні, у день народження індійського філософа Магатма Ґанді, у день, який вважається днем ненасилля, ми відкриваємо пам’ятник Магатма Ґанді і простір навколо нього як символи дружби між обома країнами – Україною та Індією. Шевченків університет тісно співпрацює з університетами Індії. Так, наприклад, Почесними професорами нашого університету були прем’єр-міністр Індії Індіра Ганді, політичний діяч Рао Нарасімхо, професор Бандраського університету Н.Л. Шрімалі. В університеті вчаться багато студентів з Індії, які здобувають освіту в Україні, а потім працюють на благо рідної держави. Водночас українські студенти, які опановують гінді в Інституту філології, їздять до Індії на мовну практику. Відкриття простору на честь індійського філософа тільки зміцнює нашу дружбу з цією країною», – зауважив Петро Бех. Окрім цього проректор подякував посольству за співпрацю і передав щирі вітання від ректора Леоніда Губерського.

Від імені уряду України заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова привітала посольство Індії в Україні, народ Індії з відкриттям першого пам’ятника в Україні Магатма Ґанді. «Магатма Ґанді є надзвичайною людиною, яка пропагувала мир ненасильницьким шляхом, що є вкрай надактуальним меседжем сьогодні в Україні. Останні 6 років наша країна виборює своє право на незалежність, на жаль, іншим шляхом – війни на Донбасі і доланням наслідків окупації. Насправді ми, українці, є спадкоємцями ненасильницького шляху опору. Прикладом є дисидентський рух під час радянського періоду, голодування Мустафи Джемільова. Тож, відкриття простору і пам’ятника імені Магатми є надзвичайно символічним для українців. Це демонстрація наших прагнень – миру і ненасилля», – зауважила пані Еміне Джапарова.

Хто такий Магатма Ґанді і яка його значимість для світу розказав на урочистому відкритті Посол Індії в Україні Партха Сатпатхі. «Магатма Ґанді – це Людина з великої літери, яка показала нам найголовніше до чого потрібно прагнути у цьому світі – до миру, до ненасилля. Життя Ґанді – це історія героїчних зусиль започаткувати такі цінності людства, як ненасилля, правду і мир. На шляху до цієї мети він став Магатма”, що у перекладі означає Велика душа. Його шлях не можна назвати легким. Ґанді був в’язнем неодноразово за свої погляди та дії. Він один з тих, хто започаткував масову непокору. Цю техніку використовували у ненасильницькій боротьбі проти європейських загарбників у південній Африці, а пізніше в Індії. Згодом вона поширилася по всьому світові. Він став голосом, який лунав серед людей ХХ століття, які опинилися серед війни. Для Індії він є “батьком нації”», – зауважив посол.

Магатма Ґанді – індійський державний і політичний діяч, національний герой. Один із керівників та ідеологів національно-визвольних рухів Індії. Сформулював філософію ненасилля, що вплинула на національні та міжнародні рухи прихильників мирних змін. Перейнявшись філософією Ґанді, український поет Дмитро Павличко присвятив йому вірш, який зачитав на відкритті. У вірші поет називає Магатму «душею Індії», який «рече народу – відкрийте очі, не рвіться до вогню, кидайте зброю», таким чином закликаючи бути мирними. Завершується вірш метафоричним звертанням Павличка до Ґанді із проханням – «спини жахні потоки крові, що в Україну дух війни жене». Ці слова не тільки стали завершальним акордом поезії Дмитра Павличка, а й заходу у цілому. Віримо й надіємося на мир у всьому світі й на те, що філософією ненасильництва Магатми перейметься не тільки Дмитро Павличко, а й увесь світ, особливо агресори, які породжують війни.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Текст Олександри Касьянової, фото Валерія Попова, відділ зв’язків з громадськістю Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.