Уряд виділить кошти на перевезення останків Олександра Олеся до Києва

 
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що уряд виділить кошти для перевезення останків українського митця Олександра Олеся з Чехії до Києва.
Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.
«Прах Олександра Олеся, так само, як і сотень інших видатних українців, має бути похованим на рідній землі за згодою його родичів», – заявив він. За його словами ситуація, яка склалася з Олесем, знову порушила питання створення українського національного пантеону в столиці України, пише УНІАН.
«Зараз МЗС вживає всіх необхідних заходів для якнайшвидшого вирішення цього питання в Чехії. У свою чергу, уряд виділить усі необхідні кошти для перевезення останків одного з найвидатніших українських поетів до Києва», – додав прем’єр.
Раніше президент України доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію з примусовою ексгумацією останків Олеся в Чехії. Раніше стало відомо, що останки митця, який похований у Чехії, примусово ексгумовані, а в його могилі на Ольшанському кладовищі в Празі збираються поховати іншу людину.
Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі, розміром у 20 тис. чеських крон на 10 років (приблизно 20 тис. грн). За словами представників української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував, за власною ініціативою, громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.
Українські діаспоряни повідомляли, що перепоховання було заплановано на 12.00 3 січня. Могилу письменника вже розкопали. На Ольшанському кладовищі перебували представники української діаспори, які чекали на консула. У свою чергу МЗС України повідомило, що останки Олеся та його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення родичів щодо місця їх остаточного захоронення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал