Українці просять Сенцова припинити голодування

 
Українські культурні та громадські діячі написали листа режисеру Олегу Сенцову, в якому закликають його припинити голодування.
Про це повідомляє ЛітАкцент.
Усього під листом підписалися понад 50 осіб, серед яких Ліна Костенко, Сергій Жадан, Іван Малкович, Олександр Ройтбурд, Римма Зюбіна та інші. Текст листа оприлюднив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров у Facebook.

«У світі не так багато людей такій волі, як ти. Ми знаємо, що ти не любиш, коли про тебе говорять хороше. Але така вольова, сильна духом людина нам потрібна живою. Саме для того, щоб продовжити подальшу боротьбу за всіх наших хлопців, за яких ти готовий життя покласти. Ти нам потрібен. Навіть з в’язниці ти зміг об’єднати всіх нас для цієї боротьби», — йдеться в листі.

Також у тексті листа зазначається, що рішення написати його народилося не відразу, оскільки не було впевненості, що люди мають право просити Сенцова припинити голодування.

«В українському суспільстві бродило переживання: чи маємо ми право просити тебе зупинити голодування? Ми сильно хвилювалися, ми не сміли до тебе звернутися. З одного боку, ми єдині з тобою в твоїй вимозі. З іншого боку, ми боїмося за твоє життя і за життя всіх хлопців», — зазначають автори листа.

Також автори привели історію лідера кримських татар Мустафи Джемільова, який в свій час також припинив голодування, отримавши лист від Андрія Сахарова, в якому той попросив його відмовитися, тому що для однодумців життя Джемілєва набагато важливіше, ніж його смерть, нехай і героїчна.

«Якщо не зараз, то пізніше, у найближчому майбутньому ми все одно звільнимо тебе. Ми – це Україна та багато-багато людей доброї сильної волі в цивілізованому світі. Ми тебе просимо від імені всіх нас. Від імені всіх, хто цінує життя і волю вище всього. Просимо з повагою і з любов’ю до тебе», — звертаються вони до режисера.

Нагадаємо, Олег Сенцов був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. В серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Свою провину режисер не визнає.
14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх утримуваних до РФ українських політв’язнів.
19 липня адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що його стан значно погіршився — у нього сталась друга криза, але від госпіталізації він, як і раніше, відмовляється. Замість цього Сенцов погодився приймати під наглядом лікарів по дві ложки поживної суміші в день. Також Сенцов дорікнув українській владі за те, що вона припинила тиск на РФ з метою звільнення політв’язнів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал