У Львові з`явиться нова літературна премія

 
Львівська міська рада затвердила програму «Львів – місто літератури», повідомляє zaxid.net.
Нагадаємо, що 11 грудня Львів отримав статус «Місто літератури» у мережі творчих міст ЮНЕСКО. Статус Міста літератури для Львова означатиме інтеграцію у світовий книжковий контекст, розвиток літературного туризму, популяризацію українських культурних набутків у світі.
Львів здобув цей статус лише з другої спроби. Перша заявка, яку подали у 2013 році, була відхилена. Тоді основним зауваженням було те, що у Львові бракує літературних заходів.
Заявку на вступ подавали Львівська міська рада та Інститут міста спільно із діячами культури та громадськістю. Щоб отримати можливість взяти участь у конкурсі, заявку міста-претендента повинні підтримати міста, які вже отримали титул «Місто літератури ЮНЕСКО». Подання Львова схвалили Дублін, Единбург, Норвіч, Мельбурн та Краків.
Входження у мережу дає місту нове міжнародне визнання та зобов’язує до розвитку сфери літератури, як одного із пріоритетів розвитку міста. Відповідно, прийняття комплексної програми було необхідним для забезпечення стабільного виконання стратегічних цілей мережі творчих міст ЮНЕСКО. Програма підтримуватиме міські проекти, спрямовані на розвиток читання, літературної творчості та видавничої справи.
Вона має бути реалізована за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету Львова та за рахунок коштів інвесторів, спонсорської допомоги, донорських коштів та грантів, у тому числі міжнародних.
У рамках програми запроваджено Першу міську премію для авторів книг та інші заходи.
«Створення та прийняття такої програми є необхідним кроком, адже Львів здобув звання міста літератури Юнеско. Окрім визнання, цей титул зобов’язує нас до розвитку літератури», – каже Юлія Хомчин, депутат Львівської міської ради фракції «Об’єднання «Самопоміч».
Окрім того, програмою передбачено фінансову підтримку українського книговидання у Львові, здійснення перекладів. “Цікавим також є проект «Бібліотека. Територія допомоги», націлений на соціалізацію і терапію вимушено переселених осіб, учасників АТО”, – зазначила Юлія Хомчин.
Для промоції читання серед наймолодших львів’ян передбачено проект «Розвиваюсь і росту». “Це, зокрема, проведення у навчальних закладах уроків з історії літератури міста. Водночас для літніх людей спільно з Форумом видавців буде реалізовано проект “Третій вік”, – розповідає депутат.
Мережа креативних міст ЮНЕСКО була створена в 2004 році. Учасники зобов’язуються співпрацювати та розвивати партнерські відносини з метою сприяння творчості та індустрії культури, обмінюватися передовим досвідом, а також враховувати культуру при розробці планів економічного та соціального розвитку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал