Стали відомі претенденти від України на Літературну премію ЄС

Українське журі Літературної премії Європейського Союзу (European Union Prize for Literature) оголосило короткий список номінантів на здобуття нагороди від України. Про це повідомляє український ПЕН-клуб.

До списку потрапили: Вікторія Амеліна, Маркіян Камиш та Гаська Шиян. Відповідне рішення було схвалене консорціумом премії у Брюсселі, пише Читомо.
Вікторія Амеліна номінована за роман «Дім для Дома» («Видавництво Старого Лева», 2017), Маркіян Камиш – за повість «Чормет» («Нора-Друк», 2017), Гаська Шиян – за роман «За спиною» (видавництво «Фабула», 2019).
До складу українського журі премії цього року ввійшли: президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков (голова журі), директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, літературознавиця, перекладачка, віце-президентка Українського ПЕН Оля Гнатюк, письменник, перекладач, літературознавець Остап Сливинський та перекладачка, журналістка, радіоведуча Ірина Славінська.
Згідно з умовами премії, лише члени журі мають право номінувати авторів на її здобуття. Список номінантів після ретельної перевірки кожного кандидата на відповідність критеріям схвалює консорціум премії.
Журі у своїй роботі керується такими критеріями:

  • автор-номінант має бути громадянином держави, яка його номінує;
  • номінований твір має бути написаний державною мовою країни, громадянином якої є автор;
  • номінований твір має бути книжкою художньої прози – романом або збіркою оповідань;
  • номінований твір повинен бути найновішою опублікованою книжкою автора на момент номінування, до того ж з часу її публікації до моменту присудження нагороди має минути не більше ніж 18 місяців;
  • номінований письменник має бути автором не менше 2-х, але не більше 4 книг художньої прози, опублікованих мовою оригіналу;
  • твори номінованого автора мають бути перекладені не більше ніж 4 іноземними мовами.

Оскільки Україна цього року вперше долучилася до European Union Prize for Literature, консорціум премії зробив виняток і дозволив членам українського журі номінувати авторів, чиї книжки вийшли раніше ніж 18 місяців тому.
Ім’я лауреата стане відоме 22 травня 2019 року, коли будуть оголошені переможці премії від усіх країн-учасниць. Урочиста церемонія нагородження відбудеться в Брюсселі наприкінці вересня цього року.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал