Помер відомий теоретик та літературний критик – Гайден Вайт

 
5 березня помер Гайден Вайт —  американський теоретик історії і літературний критик, автор відомої роботи «Метаісторії: Історична уява в Європі XIX століття». Вайт вважається одним з основоположників «лінгвістичного повороту» в історичній науці: в «Метаісторії» він показав, яку роль в працях істориків грають риторичні фігури і літературні прийоми.
Про це повідомляє ЛітАкцент.
Найвідоміша книга Вайта «Метаісторія: історична уява в Європі ХIХ ст.» (1973) пропонувала структуралістське розуміння історичної праці як фундаментально керованої комбінацією обраних тропів (метафора, метонімія, синекдоха та іронія), типів осюжетнення (романтичний, трагічний, комічний та сатиричний), типів формального аргументу (формістський, механістичний, органістичний та контекстуалістський), а також типів ідеологічного підтексту (анархічний, радикальний, консервативний та ліберальний).
У наступних працях Вайт відійшов від жорсткого структуралізму «Метаісторії».
Гайден Вайт відомий і завдяки виграному у Верховному суді штату Каліфорнія позову (1975) проти таємного шпигування поліції за студентами й викладачами на території університету.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал