Медведчук: Стус в ході слідства говорив: "Я розумію, хто такий радянський захисник"

 
Стус вимагав, щоб йому дали адвоката від міжнародної організації.
Кум Володимира Путіна і колишній адвокат Василя Стуса Віктор Медведчук в інтерв’ю російській Новой газете розповів, що його підзахисний не приховував свого ставлення до Медведчука.
За його словами, Стус вимагав, щоб йому дали адвоката від міжнародної організації.
“У ході слідства він говорив: «Я розумію, хто такий радянський захисник». І він вимагав, щоб йому дали адвоката від міжнародної організації”, – сказав Медведчук.
Читайте також: «Недобутий час» Василя Стуса: виміри прямостояння
За його словами, “природно” такого адвоката йому не дали, тому що це не було передбачено кримінально-процесуальним кодексом.
“Але у Стуса до мене не було претензій. Він говорив: «Я розумію, що в радянській системі адвокат мені в боротьбі з радянською владою не допоможе». І це правда”, – розповів Медведчук.
“Мене звинувачують навіть не в тому, що я його нібито топив, а в тому, що Стус отримав 10 років. А скільки він повинен був отримати, виступаючи проти радянської влади, проти радянського державного політичного і суспільного устрою? Чого він чекав від радянського суду? Він свідомо боровся проти радянської влади і отримав за це термін. Такий закон. Але при чому тут адвокат? “, – заявив колишній адвокат Стуса.
Також Медведчук відповів, чи вважав він “по-людськи” Василя Стуса винним.
“Якщо чисто по-людськи, то він виступав проти радянської влади. Як громадянин, я розумів, що він порушив закон, бо виступав проти радянського ладу. Така моя відповідь”, – заявив Медведчук.
Нагадаємо, Василь Стус помер у тюремному карцері табору особливого режиму ВС-389/36 (Росія). Це сталося 4 вересня 1985 року. Віктор Володимирович Медведчук виступав захисником у процесі над поетом і дисидентом.
Після смерті Стуса Віктора Медведчук очолив адміністрацію президента Леоніда Кучми, згодом він став кумом президента Російської Федерації Володимира Путіна, який хрестив його доньку Дарину, а в даний час представляє Україну в Мінському переговорному процесі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал