Книжковий Арсенал-2019: стали відомі дати проведення та програма фестивалю

9-й міжнародний Книжковий Арсенал пройде у Мистецькому арсеналі (Київ) з 22 по 26 травня. Темою цьогорічного фестивалю є співжиття, спільного буття на підставі цінностей і домовленостей.

Як повідомили організатори Книжкового Арсеналу, на гостей чекають тисячі книжок, зустрічі з українськими та іноземними авторами, автограф-сесії, презентації, спеціальні проекти та виставки, ярмарок ілюстраторів та багато іншого.

Спеціальна програма Сусідство: відкрите питання охопить різні прояви взаємин між культурами, історіями й політиками сусідніх країн: взаємовпливи в літературах, видатні постаті на перетині культур, право на пам’ять і місце в історії, трансформації країн після падіння Берлінського муру та нинішнє переформатування європейського політичного ландшафту.

Основну тему фестивалю доповнить виставковий проект РОЛІТ/СУСІДИ, присвячений легендарному кооперативному будинку Робітників літератури, широко відомому як київський Роліт. Будівництво і заселення Роліту збіглося з початком репресій і докорінної зміни в організації літературного життя: ліквідацією різноманітних творчих об’єднань і виникнення єдиної Спілки радянських письменників України (1934) – одночасно з перенесенням столиці з Харкова до Києва. Виставка висвітлить історії окремих мешканців, пов’язані з періодами життя в Роліті, стосунки з сусідами, особисте і громадське, побут і творчість видатних митців таких як Остап Вишня, Максим Рильський, Олесь Гончар.

Також у рамках Книжкового Арсеналу 2019 пройде Ветеранський намет — спецпроект Мистецького арсеналу та письменників-ветеранів у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів. Література про теперішню російсько-українську війну, написана учасниками бойових дій і волонтерами, буде представлена у спеціальному військовому наметі, де відбуватимуться автограф-сесії авторів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Цьогоріч особливий статус у міжнародній програмі матиме Канада, яка уперше представить на фестивалі спеціальну програму зустрічей із авторами та презентацій свіжовиданих перекладів.

Тема дитячої програми фестивалю, яка буде сфокусована на українських авторах, звучить як «Ось, власне!». Молодших відвідувачів чекатимуть наймасовіша в історії автограф-сесія улюблених авторів та «жива бібліотека», спаринги, батли, дискусії й антидискусії.

Гості фестивалю зможуть побачити перформанс Поезія/музика/візуалізація – знаки взаємодії, який є унікальним поєднанням сучасної поезії, музики і візуальних образів. Проект презентують авторка ідеї Оля Михайлюк, поет Сергій Жадан, композитор Олексій Ворсоба.

Цьогорічна музична програма під назвою Уявні танці зосередиться на темі неідеалізованого сусідства. Однією із центральних подій перформативної програми стане осучаснена режисером Максимом Голенком і драматургинею Наталкою Ворожбит версія повісті Кайдашева сім’я Івана Нечуя-Левицького.

НВ