Як зробити презентацію за ніч: 4 поради

 

Кожен з нас хоч раз опинявся в ситуації, коли потрібно підготувати презентацію за пару годин – для термінового пітчу клієнту, виступу перед колегами або незапланованої наради.

Навіть якщо часу мало, немає приводу панікувати. Зберіть основну інформацію, яку потрібно донести, розділіть її на логічні фрагменти, структуруйте і упакуйте в підходящі шаблони для презентації.

Ось шість основних правил, які допоможуть зробити відмінну презентацію швидко і без стресу.

  1. Сценарій

Ніхто не чекає, що ви перетворите презентацію в драматичне шоу. Але якщо хочете утримати увагу аудиторії, логічні переходи і послідовна подача думки точно не завадять.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Найпоширеніша структура будь-якого виступу (і твору теж) – зав’язка, середина і кінцівка. Це концентрована схема. Розширена виглядає так: вступ, розвиток дії, кульмінація, поворот до розв’язки і розв’язка.

Приділіть як мінімум годину складання плану свого виступу і обмірковування опорних аргументів. Напишіть цей план на окремому аркуші і краще від руки – так ви проникнитеся структурою презентації, вона «оживе» в голові, і кожен новий крок виявиться простіше.

  1. Шаблони

Збирати презентацію з нуля складно. Якщо ви не дизайнер, високий ризик того, не вгадаєте зі шрифтами, відстанню між елементами, архітектурою слайда і кольоровою гамою.

Щоб невдало вибраний шрифт не зіпсував враження або не довелося по п’ятому колу перегруповують елементи, використовуйте шаблони, або, готові презентації.

Відштовхуючись від теми, змісту і стилю презентації, виберіть відповідний дизайн. Ідеальної кількості слайдів для презентації не існує. Все залежить від ситуації, теми, темпу і завдань. Міркуючи про те, як зробити презентацію, відомий венчурний капіталіст і автор книг Гай Кавасакі запропонував формулу 10/20/30: 10 слайдів за 20 хвилин, з текстом, набраним 30-м кеглем.

  1. Мінімум тексту

Стів Джобс завжди дотримувався правила 10-40 – на перших десяти сторінках його презентацій було максимум 40 слів. Цей метод підходить будь-яким презентаціям, не тільки продуктовим.

Фрази на слайдах повинні бути лаконічними і короткими. Фактично візуальна презентація та текст в ній – це «згущене молоко», концентрат виступу. Подробиці, пояснення, доповнення залишаються в усній версії, а на слайди йдуть тільки опорні фрази і головні дані.

  1. Акценти

Перш ніж створювати презентацію, визначіться, що в ній головне – які цифри і висновки основні. Ключових точок не повинно бути багато. Мета – не підкреслити все, а виділити головне.

Збільшені ілюстрації допоможуть привернути увагу до значимих елементів навіть на екрані з великою кількістю тексту і графіки. Але щоб не було візуального конфлікту, важливі цифри і написи розміщуйте на слайді без відволікаючих об’єктів.