Що відрізняє хорошого адвоката?

Останнім часом серед глядачів популярні телепрограми, присвячені судовим процесам. Припавши до екранів, любителі телешоу стежать за долями учасників передачі та особливо – за виступами актора-адвоката, який вміло оперує юридичними термінами, прикрашеними дотепними зауваженнями. В результаті у багатьох складається враження, що і реальну справу виграти не так складно, головне – адвокат… будь-який. Але це далеко не так. Якщо виникла ситуація, розгляд по якій відбувається в суді, кожній людині, якою б «підкованою» в законодавстві вона не була, можна дати пораду – знайти адвоката, який зможе надати грамотну юридичну допомогу і представити інтереси клієнта в суді. Але як найняти дійсно хорошого фахівця і скільки будуть коштувати його послуги? На що звернути увагу?

Перш ніж оцінювати адвоката, потрібно визначити, за якими критеріями проводити аналіз. Адже хороший адвокат не обов’язково повинен бути одягнений в дизайнерський костюм і вільно цитувати Плевако (хоча це, безумовно, плюси), але він повинен прекрасно орієнтуватися в правознавстві, вміти грамотно і зв’язно висловлювати думки. Основні вимоги до адвоката ми наведемо нижче.

Перше враження: зустрічають по одягу … Правозахисник не обов’язково повинен носити костюм від Yves Saint Laurent, але його зовнішній вигляд повинен відповідати статусу. Хто в суді прислухається до людини в джинсах і м’ятій сорочці? При цьому акуратність, як і грамотність, – супутники професійного адвоката у всьому: в складанні і зберіганні документів, в листі, в розмові. Досвідчений юрист вміє бути і привабливим, і жорстким, знаходити проникливі слова і миттєво згадувати складні формулювання і статті законів. Але не тільки це говорить про його професійні якості.

Освіта, досвід, успішні справи: що говорить про рівень професіоналізму адвоката? Освіта, отримана в великому українському або закордонному юридичному вузі, – безперечне достоїнство, однак далеко не головне. Чи не кожен юрист може стати адвокатом: для початку незалежної практики потрібно мати 2 роки стажу за фахом і здати кваліфікаційний іспит. Після цього претендент повинен звернутися до комісії, де його статус підтвердять протягом 2-х місяців.

Довідка

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Можливості адвоката значно ширші, ніж юриста. По-перше, тільки адвокат має право представляти клієнта в кримінальних справах. По-друге, відповідно до закону «Про адвокатську діяльність і адвокатуру в РФ» адвокат має право на так званий адвокатський запит, на який державні та інші органи зобов’язані (!) реагувати. Крім того, кодекс професійної етики адвоката значно суворіший, а відповідальність – вища. Однак найважливішим показником для фахівця є його робота.

Варто поцікавитися, скільки адвокат провів справ і скільки з них було виграно (причому добре, якщо формат справ був схожий з вашим), як довго тривали розгляди і т.д. Пам’ятайте, що невдачі неминучі в практиці будь-якого, навіть самого успішного, адвоката, тому, якщо юрист говорить лише про виграні справи, це привід задуматися про правдивість його слів. Найчастіше навіть приватні адвокати проводять безкоштовну першу консультацію, під час якої клієнт може задати всі питання про спеціалізацію і досвід юриста, а також розповісти в загальних рисах суть звернення.