Хочу навчитися грати на гітарі. З чого почати?

 

Для початку, потрібно з’ясувати, що ви маєте на увазі кажучи «грати» і «навчитися». Від цього будуть залежати ваші подальші дії, тому що грати можна по-різному. Гітара може виступати в ролі який акомпанементу (супроводжуючого інструменту), і соло (самостійного).

У народі, грати на гітарі значить співати в супроводі гітари. Тут гітара грає допоміжну роль. Можна не вчити нотну грамоту, досить освоїти кілька акордових позицій і ритмічно вдаряти правою рукою по струнах. І при цьому, природно, співати. З цим завданням, при деякому терпінні, в змозі впоратися будь-яка людина. За допомогою друзів, самовчителів та інших підручних засобів, своїми силами. Якщо це у вас вийшло, вітаємо, в народній уяві ви навчилися «грати» на гітарі.

Інша справа якщо ви хочете грати по справжньому. Повноцінно. Часто люди не уявляють як можна грати на гітарі і співати. А адже це інструмент з багатющими виразними можливостями, і при вмілій грі може замінити цілий ансамбль. Це вимагає ґрунтовної підготовки, володіння безліччю прийомів, глибокого розуміння. Само собою, тут потрібен зовсім інший підхід до навчання.

Тепер, коли ви вирішили для себе, що ж ви хочете робити з гітарою, можна йти далі, до наступного пункту. Як вчитися?

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З педагогом або самостійно?

Якщо вам потрібно просто акомпанувати своєму співу, то освоїти найпростіші способи гри акордів можна і без педагога. Звичайно, на це може знадобитися багато часу, сил, у вас буде неправильна постановка рук, але навчитися бринькати акорди при певній старанності здатний кожен.

Інша справа якщо ви хочете освоїти гітару як сольний інструмент. Вести мелодію, бас і супровід та грати в різних стилях. Існує думка, що і цьому можна навчитися самостійно, використовуючи таби, самовчителі, відеошколи. Але спеціалісти на таке скажуть: навіть намагатися не варто, якщо є можливість, треба йти до фахівця.

Особливо на початковому етапі необхідна особиста присутність і контроль досвідченого гітариста. Тут стане в нагоді Соломрія. Щоб правильно поставити руки і дати елементарні навички, мінімальну теоретичну базу для подальшого руху вперед. Починати самому категорично не можна, якщо ви хочете вийти на хороший рівень.

Самостійно поставити руки неможливо. C постановки рук все починається, це фундамент техніки. Один раз неправильно завчене положення рук не дасть вам необхідної легкості, свободи рухів, це буде непереборною перешкодою на вашому шляху. А виправити одного разу завчене в багато разів складніше, ніж навчити з нуля.

Контролювати відразу треба безліч аспектів: положення двох рук, чергування пальців, напрямок атаки струни, ритмічність, чистоту звуку, тримати в голові що грати далі, знаходити ноти на грифі.. Таких факторів десятки. І вже тим більше учень не може самостійно оцінити правильність виконання, побачити помилки і знайти способи їх вирішення. Саме тому так необхідна особиста присутність педагога. Для контролю та оперативного виправлення неминучих помилок.