Ручки для міжкімнатних дверей. Правильний вибір

Що в першу чергу помічаєш, коли відкриваєш двері? Варіантів відповіді може бути два. У першому випадку ви помічаєте самі двері, а також навколишній простір, квіти біля будинку або інтер’єр кімнати. В іншому випадку вам в очі кидається дивовижної краси дверна ручка. Вона може дати про себе знати і під час відкриття дверей. Адже деякі ручки на дотик виявляються досить холодними і неприємними. Тому при виборі ручок для вхідних і міжкімнатних дверей слід звернути увагу на матеріал.

Для людської руки найкраще підійде латунь, вона досить пластична, не створює ефекту холодної поверхні. Тому саме латунь вважається найпоширенішим матеріалом для випуску ручок. Друге місце за популярністю займає алюміній і сплави з його використанням. Нержавіюча сталь також широко застосовується для виготовлення дверних ручок. Якщо ви вирішили не економити на фурнітурі, то можете вибрати дверні ручки, покриті складом з матового хрому або нікелю.

При виборі ручок слід враховувати, для якого типу двері вам знадобиться фурнітура. Якщо ручка потрібна для установки у вхідні двері, то вона повинна бути міцною, в середньому витримувати 80 кг. Ручки для міжкімнатних дверей повинні витримувати навантаження в 40 кг. При цьому вхідні дверні ручки можуть доповнюватися спеціальними накладками, які дозволять захистити приміщення від проникнення ззовні (тут вам стануть в нагоді якісні дверні замки). Накладки захищають замок від злому, оптимальним варіантом стають сталеві накладки. Дверні ручки для вхідних дверей повинні протистояти негоді і атмосферних впливів. Тому обирайте латунь або нержавіючу сталь в якості матеріалу, так як вони найкраще переносять зовнішні впливи. Ручки при цьому повинні мати хромоване покриття або поліровану поверхню. При виборі дверних ручок з лаковим покриттям або шаром фарбового покриття будьте готові до того, що незабаром доведеться їх замінити.

Форма, колір і якість

Дверні ручки можна розділити на важільні і кулясті за формою виконання. Кулясті дверні ручки служать менше через внутрішнього механізму. Важільні ручки використовуються споживачем, так як демонструють відмінні експлуатаційні здатності.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Колір дверної ручки залежить не стільки від матеріалу, з якого вона виконується, скільки від напилення. Золотисті ручки підходять до будь-якого інтер’єру, крім цього, споживач вважає, що «золоте» напилення швидко стирається. Але насправді від кількості шарів залежить збереження первинного зовнішнього вигляду ручки. Стиль модерн відмінно доповнюють дверні ручки з хромованим покриттям, а ось для класичних інтер’єрів підійдуть ручки з бронзовим покриттям. Ознайомтеся з паспортом дверної ручки, в ньому буде зазначено, скільки шарів напилення нанесено на виріб. Таким чином, ви дізнаєтеся, як довго ваша ручка збереже свою красу.

Якщо говорити про якість товару, то багато чого можна зрозуміти з терміну гарантії на продукцію. Запитайте у продавця, як довго прослужить вам дверна ручка.

Дверна ручка: основні типи і особливості

Натискна ручка встановлюється в тому випадку, якщо в дверях є замок з важільною засувкою. При натисканні на ручку язичок замку починає рухатися, двері відкриваються або закривається. При натисканні язичок ховається, а двері відкриваються. Відпускаємо ручку – двері фіксуються. Виділяють натискні ручки з роздільними і з суцільними накладками.

Ручки із суцільною накладкою застосовуються з замками, оснащеними важільною засувкою, а також засувом. Враховуйте міжосьову відстань між замковою щілиною і ручкою, розрахуйте ширину накладки, не забудьте про отвір для ключа в замковій щілині. Накладка або палета кріпиться до дверей за допомогою гвинтів. Вибираючи ручку, зверніть увагу на виробника замку. Оптимальним варіантом стає замок і ручка одного виробника.

При використанні дверних натискних ручок з роздільними накладками необхідно враховувати розмір використовуваних накладок. Установка проводиться на профільний штифт за допомогою гвинтів. Розетки можна стягувати гвинтами або притискати дверними ручками, встановленими на штифті.