Жадан та художник Маков випустили книгу про Харків

Письменник Сергій Жадан та художник Павло Маков представили книгу про Харків “Постійне місце проживання”. Описали місто за допомогою поєднання віршів і графіки. Також у виданні зібрані їхні твори, які стосуються Харкова, щоб показати життя міста протягом 27 років. Про це повідомляє gazeta.ua.

“Йшлося про те, щоби зібрати справді дуже приватні речі, які в той чи інший спосіб корелюються з Харковом як топонімом, містом, атмосферою, в якій ми живемо, – каже Сергій Жадан. – Попри те, що там за хронологією дистанція у 27 років, мені здається, вона дуже інтимна та ніжна вийшла.

Ще одна особливість книги – у неї немає обкладинки. Це найбільше її репрезентує. Це відкрита історія, яка триває. Вона не потребує обкладинки чи суперобкладинки, якогось тиснення, якоїсь шкіри обтягнутої. Ти її береш – і одразу відчуваєш, що ти її частина”.

Маков уточнив, що книжка обгорнута так, ніби її знайшли на вулиці.

“Подивіться на всі будівлі, побудовані в Харкові у 20–30–х роках, – каже художник. – Тоді була така тенденція: викладати цеглою на будинку, що це за будівля – Будинок вчителя тощо. Всі ці назви викладені цеглою українською мовою, і це вже за радянських часів. Всі ці назви планувалися навічно, бо цеглою не викладають те, що завтра треба поміняти”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Автори наголошують, що люди не завжди правильно сприймають Харків – як місто “не зовсім українське”, навіть деякою мерою українофобське. Категорично не погоджуються. За словами Жадана, для нього Харків завжди був містом Сковороди, Гулака, Каразіна.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.