ЗАЯВА Секретаріату Національної спілки письменників України щодо переслідувань творчих організацій у Білорусі

Національна спілка письменників України висловлює категоричний протест проти подальшого згортання свободи творчості в Білорусі.

Так, 9 серпня Верховним Судом Республіки Білорусь після позначених упередженістю контрольних заходів ліквідовано Білоруський ПЕН-центр – провідну мистецьку та правозахисну інституцію, яку на теперішній час очолює лауреатка Нобелівської премії в галузі літератури Світлана Алексієвич.

Крім того, заплановано засідання в цивільній справі про ліквідацію Спілки білоруських письменників за позовом Міністерства юстиції Республіки Білорусь. З огляду на недавні слідчі дії та процесуальні рішення, що обмежують доступ до приміщень цієї авторитетної літературної організації, її представники позбавлені змоги підготуватися до судового розгляду.

Обидва судові процеси характеризуються неналежним додержанням юридичної процедури та поваги до прав усіх сторін, у зв’язку з чим набули виняткового резонансу у світі.

Занепокоєння викликає також те, що безпідставне анулювання Спілки білоруських письменників неминуче веде до знищення Товариства української літератури, яке з 2014 року діє при цій Спілці. Створене для засвідчення солідарності з українським народом в умовах російської агресії, воно проявило себе як діяльна організація білоруських інтелектуалів, котра провела низку помітних заходів і налагодила успішне функціонування білорусько-українського альманаху «Справа».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Підтверджуємо послідовну підтримку наших колег і однодумців із Білоруського ПЕН-центру, Спілки білоруських письменників, усіх незалежних митців і організацій, що з політичних причин опинилися під загрозою припинення діяльності.

Вважаємо, що дії режиму Олександра Лукашенка, спрямовані на утиски творчої спільноти, грубо порушують норми Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Слід наголосити: згідно з її статтею 10 кожен має право на свободу вираження поглядів, що полягає, у тому числі, в дотриманні своїх мистецьких бачень, одержанні та передачі інформації та ідей без втручання органів державної влади.

Ураховуючи викладене, Національна спілка письменників України безвідносно щодо будь-яких рішень нелегітимних державних органів Республіки Білорусь і надалі визнає правосуб’єктність Білоруського ПЕН-центру, Спілки білоруських письменників, інших творчих одиниць Білорусі, які поділяють демократичні цінності.

Ми звертаємося до Кабінету Міністрів України, урядів інших держав, українських та міжнародних правозахисних організацій із закликом підтримати відповідну позицію. Водночас сподіваємося на продовження консолідації зусиль із засудження наступу на громадянське суспільство в Білорусі, зокрема шляхом системного посилення економічних обмежувальних заходів стосовно посадових осіб і політичних діячів сусідньої держави.

Користуючись нагодою, підтверджуємо раніше констатовані гарантії щодо можливості всім білоруським незалежним літературним спільнотам реалізувати право на свободу слова і творчості в електронних і друкованих засобах масової інформації Національної спілки письменників України.

Жыве Беларусь!

Слава Україні!