За публікації в телеграм-каналі і ютуб-каналі – 13 років в’язниці. Це не Північна Корея, це Білорусь

17 грудня суд Мінська засудив блогера Едуарда Пальчиса до 13 років в’язниці відразу за кількома статтями КК Білорусі.

Про це повідомили правозахисники.

Чоловіка звинуватили за статтями “Організація масових заворушень”, “Організація дій, що грубо порушують громадський порядок”, “Розпалювання соц. ворожнечі” та “Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди нацбезпеці Білорусі”.

Як стверджувала сторона звинувачення, публікації в телеграм-каналі блогера PALCHYS та однойменному ютуб-каналі були спрямовані на “розпалювання соцворожнечі та ворожнечі за ознакою профприналежності”, зокрема, щодо силовиків та посадових осіб.

Водночас слідчі зазначили, що Пальчис повідомляв про місце та час майбутніх акцій протесту, а також нібито навчав та готував їхніх потенційних учасників. Вони кваліфікували це як організацію масових заворушень та грубе порушення порядку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також блогера звинуватили в тому, що він нібито створював та розповсюджував матеріали дестабілізаційного характеру – “з метою полегшити подальше захоплення держвлади в Білорусі”.

20 квітня суд Партизанського району Мінська визнав телеграм-канал PALCHYS екстремістським.

Сам Пальчис був затриманий ще у вересні 2020 року та засуджений до 30 діб адмінарешту. Після того як цей термін минув, його не відпустили, а порушили проти нього кримінальну справу за статтею про організацію масових заворушень.

Дружина блогера Вікторія Пальчис після повідомлень про це виїхала із республіки.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.