За кілька кілометрів від лінії фронту відбудеться Нью-йоркський літературний фестиваль

2 по 3 жовтня у смт Нью-Йорк Донецької області, за кілька кілометрів від лінії фронту, вперше відбудеться Нью-йоркський літературний фестиваль (НЛФ). Як пише dialogueparty.site, про це повідомляється на сторінці Донецької ОДА в мережі Фейсбук.

На поетичних читаннях, дискусіях, лекціях та концертах зберуться найкращі українські письменники, зокрема Сергій Жадан, Галина Крук, Тамара Горіха Зерня, Вікторія Амеліна, Катерина Міхаліцина, Світлана Поваляєва, Олена Стяжкіна, Ольга Герасим’юк, Руслан Горовий, Галина Вдовиченко, Олена Гусейнова, Олексій Чупа, Сашко Дерманський. А львівська режисерка Ольга Поворозник зніматиме про все це фільм.

Фокусна тема цьогорічного НЛФ — “Справжні імена. Справжні історії”. Адже Нью-Йорк — не вигадана назва. Так своє поселення називали зокрема німецькі колоністи, які, як і багато інших західних європейців, їхали до України у пошуках східного Ельдорадо. Ще й досі в містечку можна знайти цеглини та черепицю XIX століття з відбитком “Нью-Йорк” Однак сімдесят років, з 1951 по 2021, жителі Нью-Йорка вимушено звикали до радянської назви “смт Новгородське”.

Учасники та відвідувачі заходу разом відкриватимуть справжні історії Донеччини — історії європейських переселенців, підприємців, селян, дисидентів, поетів та музикантів.

Крім літературної програми, у рамках НЛФ відбудеться екскурсія містечком. Її проведуть місцеві активістки та активісти з ГО “Ініціативна молодь українського Нью-Йорка”. А поетки літературної студії “Голос Нью-Йорка” візьмуть участь у поетичному марафоні разом з провідними українськими письменниками. Поруч з музикантами з Торецька, Нью-Йорка та Авдіївки, виступатимуть відомий харківський гурт “Лінія Маннергейма” та вінницький проєкт “Очеретяний кіт”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Нью-йоркський літературний фестиваль має стати спільною справою для зірок літератури, досвідчених менеджерів культури і ньюйоркців, які лише мріють про відновлення свого містечка після всіх випробувань. Нам не цікаво просто приїхати на два дні — ми хочемо системно допомагати громаді Нью-Йорка розвивати культуру. Тож, хоч я не можу побудувати в Нью-Йорку завод, я знаю, що культура може сприяти позитивним змінам не гірше за інвестиції”.

Родзинкою фестивалю стане проєкт, вартий сцений будь-якого Нью-Йорка — “Брехт & Джаз | Жадан & Токар: німецька поезія, американська музика, український Нью-Йорк”.

Повну програму фестивалю можна переглянути на сайті НЛФ: https://www.nylitfest.com/

Нью-йоркський літературний фестиваль відбувається за підтримки українського осередку міжнародного ПЕН-клубу, ГО “Ініціативна молодь українського Нью-Йорка”, Донецької ОДА, Торецької міської ВЦА, ГО “Твоє нове місто”, Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука, ГО “Студія громадських жіночих ініціатив” та Авдіївської міської ВЦА.

Інформаційні партнери НЛФ: Донеччина TV, Донбас.Реалії, Радіо Культура, Громадське Радіо, Форум Видавців, Український Інститут Книги, Львівський Медіа Форум та фестиваль “Авдіївка ФМ”. Організатор: ГО “Культурний елеватор”.

Донецькою облдержадміністрацією буде організовано трансфер для представників ЗМІ.

Про участь необхідно повідомити до 30 вересня 2021 року.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.